Izabrana reč godine: Omražena i popularna!

02.11.2023

08:15

0

Autor: Dejan Ćirić

Upotreba ovog termina se tokom 2023. učetvorostručila

Izabrana reč godine: Omražena i popularna!
Copyright Profimedia

Britanski rečnik Kolins proglasio je "AI" (veštačka inteligencija) za reč godine.

Upotreba termina se ove godine učetvorostručila, naglasio je izdavač, prenosi BBC. Među kandidatima za reč godine su bili pojmovi od "ultraprerađnog" do "uleza" (Zone ultra niske emisije), ali Kolinsov generalni direktor Aleks Bikroft je rekao da se o veštačkoj inteligenciji najviše govorilo tokom 2023. godine.

Profimedia
 

Prema njegovim rečima, veštačka inteligencija je bila u fokusu ove godine na način na koji se razvila i brzo postala sveprisutna i ugrađena u naše živote kao mejlovi, striming ili bilo koja druga, nekada futuristička, a sada svakodnevna tehnologija.

Žestoke debate 

"Ako su računari odjednom postali stručnjaci u najljudskijoj oblasti - jeziku, šta je onda sledeće? To je dovelo do žestoke debate, istraživanja i predviđanja, što je i više nego dovoljno opravdanja da Kolins odabere AI za svoju reč godine 2023.", navodi se u zvaničnom obrazloženju.  

Profimedia
 

Rečnik Kolins definiše AI kao "simulaciju ljudskih mentalnih funkcija pomoću kompjuterskih programa". Ona se "smatra sledećom velikom tehnološkom revolucijom", navodi izdavač.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike