Veštačka inteligencija umesto Van Goga odgovara na pitanje zašto se ubio: Da li je znao da je kraj?

02.10.2023

19:30

0

Na osnovu pisama koja je slao svom rođenom bratu, napravljen je softver, koji daje odgovore na pitanja koja se mogu postaviti slavnom umetniku

Veštačka inteligencija umesto Van Goga odgovara na pitanje zašto se ubio: Da li je znao da je kraj?
Vinsent van Gog - Copyright Profimedia

Ove godine navršava se tačno 170 godina od rođenja Vinsenta Van Goga, koji ne prestaje da bude inspiracija umetnicima, stručnjacima i fanovima.

Za života gotovo da je bio nepoznat, neshvaćen i nepriznat umetnik koji je uspeo da proda samo jednu sliku. Ceo život je proveo u finansijskim problemima, a danas njegove slike dostižu basnoslovne cifre.

Profimedia
 

Za nešto više od deceniju rada, stvorio je više od 2.100 dela, uključujući 860 ulja na platnu i više od 1.300 akvarela, crteža, skica i grafika.

Najčešći motivi su čempresi, polja pšenice i suncokreti

Njegov opus obuhvata autoportrete, pejzaže, mrtvu prirodu i portrete, a najčešći motivi su čempresi, polja pšenice i suncokreti.

Jedan od njegovih najplodnijih perioda u životu je onaj koji se odnosi na poslednje mesece njegovog života. Poslednje delo naslikao je samo 36 sati pre nego što je umro.

Profimedia
 

Cvetni vrtovi, bujni pašnjaci, idilične farme, motivi su slikara Van Goga nastali u leto 1890. godine u selu Over-sur-Oas na severu Francuske. Na velikoj izložbi u Parizu predstavljena su ova dela.

Da li je znao da je kraj?

Zanimljivo je da se posetioci izložbe uz pomoć virtuelne realnosti i veštačke inteligencije mogu bliže da se upoznaju sa radom velikog umetnika.

- Na ovoj jedinstvenoj izložbi možemo sagledati raznovrsnost njegove umetnosti. Ova dela imaju izuzetno veliku vrednost s obzirom na to da su nastala u poslednjoj fazi njegovog života. Pitanje koje svi postavljaju je zašto, ali mi ne znamo odgovor. Da li je znao da je kraj ili je to jednostavno bila kriza koja je bila veća od njega? - kaže Emanuel Kokeri, kustos izložbe.

Profimedia
 

Pre ulaska na izložbu posetioci su pozvani na posebno interaktivno iskustvo, gde mogu koristiti paletu boja koju je koristio i Van Gog.

Postavite pitanje Van Gogu

Takođe, posetioci mogu postaviti pitanje Van Gogu, a odgovor daje veštačka inteligencija na osnovu naučnog istraživanja koja uključuje brojna pisma, koje je slikar uglavnom pisao svom bratu Teu.

- Od retko kog umetnika je ostalo toliko puno pisama kao od Van Goga. Na osnovu njih je napravljen softver, koji daje odgovore na pitanja o Van Gogu - rekao je Kokeri, prenosi Gardijan.

Profimedia
 

Na pitanje zašto je sebi odsekao levo uvo, Van Gog odnosno veštačka inteligencija odgovara:

- Ovo je samo zabluda, nisam odsekao uvo već samo deo ušne resice.

Na pitanje zašto je sebi pucao u grudi, zbog čega je dva dana kasnije umro od posledica ranjavanja, veštačka inteligencija odgovara:

- Ovo je još uvek predmet spekulacije između istoričara i stručnjaka. To što sam uradio ostaje misterija i za mene. Hvala vam što razumete moje probleme sa mentalnim zdravljem.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike