Završeni Dani Ermitaža u Srbiji: Izložbe „Nevidljiva umetnost“ i „Carski porcelan“ ostaju otvorene do kraja meseca (FOTO)

01.11.2023

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Glavni muzej Rusije predstavio je obiman i raznolik program

Završeni Dani Ermitaža u Srbiji: Izložbe „Nevidljiva umetnost“ i „Carski porcelan“ ostaju otvorene do kraja meseca (FOTO)
Copyright Promo/Dani Ermitraža

Beograd je bio domaćin prvih Dana Ermitaža u Srbiji, manifestacije od međunarodnog kulturnog značaja, koju su od 24. do 29. oktobra organizovali jedan od najvećih muzeja na svetu Ermitaž, Ministarstvo kulture Republike Srbije i kompanija „Gasprom njeft“.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Glavni muzej Rusije predstavio je obiman i raznolik program: veličanstvene izložbe, predavanja za stručnjake i širu publiku, seminare, umetničke radionice, baletske i operske predstave, filmska
ostvarenja i arheološku konferenciju. Svečana ceremonija otvaranja Dana Ermitaža održana je u Narodnom muzeju Srbije i Narodnom pozorištu u Beogradu. 

Nevidljiva umetnost i Carski porcelan

U saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, Ermitaž je 24. oktobra otvorio dve izložbe - „Nevidljiva umetnost“ i „Carski porcelan“. Inkluzivni projekat „Nevidljiva umetnost“ pruža posetiocima jedinstvenu priliku da dotaknu umetnost. Ovakva interakcija omogućava slabovidim i slepim posetiocima da taktilno osete umetničke eksponate, a drugima da dodirom dožive predmete iz
nasleđa svetske kulture: drevne ćilime, freske i skulpture.

Izložba „Carski porcelan“ na svoj način govori o ruskoj carskoj dinastiji Romanov. Dvorski servisi - punopravni učesnici dvorskog i porodičnog života monarha - postaju svedoci bogate istorije Ruske imperije. Uz rekonstruisane komplete, važan vodič na ovom putovanju kroz istoriju su multimedijalne tehnologije. Portreti ruskih imperatora, panorame Sankt Peterburga, slike rezidencija i dvorskih trpeza pomažu posetiocima da osete duh vremena i urone u posebnu atmosferu Ermitaža. 

Izložbe u Narodnom muzeju Srbije prati naučno-obrazovni program: vođeni obilasci izložbi sa kustosima, predavanja, okrugli stolovi i umetničke radionice za oslikavanje porcelana. Izložbe „Nevidljiva umetnost“ i „Carski porcelan“ ostaju otvorene za posetioce do 24. novembra 2023. godine. Već u prvim danima manifestacije rekordan broj građana posetio je izložbe u Narodnom muzeju Srbije, a zbog velikog interesovanja i prijavljenih učesnika, formirane su i liste čekanja za učešće u umetničkim radionicama i predavanjima. 

Veličanstveni balet i filmovi

Tokom Dana Ermitaža u prepunoj sali Narodnog pozorišta u Beogradu dva puta su na sceni nastupali umetnici sanktpeterburškog državnog akademskog baleta „Leonid Jakobson“. Domaćoj publici predstavili su najbolja dela iz svog repertoara: nedavno obnovljeni „Briljantni divertisment“, minijature iz ciklusa „Roden“, svetsku klasiku i fragment baleta „Nestašne pesmice“. Nastupi Baleta Jakobson simboličan su poklon povodom stogodišnjice srpskog baleta, koji se razvijao pod uticajem koreografa i plesača iz Rusije.

Promo/Dani Ermitraža
 

Važan deo programa Dana Ermitaža bile su premijere filmova „Imperatorke“ i „Petar I - Poslednji car i prvi imperator“, koje je predstavio partner „Gasproma“, „Prijatelji Sankt Peterburga”. Filmovi reditelja Andreja Kravčuka koji su prvi put prikazani na velikom platnu u Srbiji deo su istorijskog ciklusa „Rusija“, posvećenog događajima i ličnostima koji su učestvovali u formiranju Ruske imperije.

Spektakularni koncert za kraj

Dani Ermitaža u Srbiji završeni su koncertom čuvenog ruskog baritona Vasilija Gerela, uz učešće soprana Nazije Amineve. U pratnji orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu pod upravom peterburškog dirigenta Mihaila Golikova, umetnici su izveli svetske operske klasike - Verdija, Pučinija, Rimskog-Korsakova, napuljske pesme, kao i popularne pesme na ruskom i srpskom
jeziku. Puna sala Narodnog pozorišta stojeći je pozdravila i izvođenje kompozicije „Tamo daleko“ i dugo nije puštala ruske umetnike da siđu sa scene. 

Promo/Dani Ermitraža
 

Održavanje prvih Dana Ermitaža u Srbiji postalo je moguće zahvaljujući sporazumu o saradnji u oblasti jačanja kulturno-istorijskih veza Rusije i Srbije, koji su 2023. godine potpisali kompanija „Gasprom njeft“ i muzej Ermitaž.  Program partnerstva obuhvata podršku Rusko-srpskoj arheološkoj ekspediciji, godišnje održavanje manifestacije Dana Ermitaža u Srbiji, organizovanje
izložbi i naučnih konferencija, kao i zajedničke projekte za očuvanje objekata istorijskog nasleđa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike