Šerlok Holms: Na tragu najpopularnijem detektivu na svetu (II deo)

05.08.2021

11:01 >> 13:49

0

Autor: Dejan Ćirić

Šerlok odavno nije više ni Dojlov, ni britanski. Šerloka danas može svako da piše, igra, crta ili tumači, jer on odavno pripada svima. To je uvek sudbina

Šerlok Holms: Na tragu najpopularnijem detektivu na svetu (II deo)
Copyright Šerlok Holms/Profimedia

Šerlok se čita još od 1887. godine, a ozbiljno se gleda od 1939. Tada je, u martu mesecu, pre 82 godine, započet serijal od 14 filmova po delima Artura Konana Dojla. Nastavak priče o najvećem svetskom detektivu donosi niz zanimljivih detalja koji su ga učinili fenomenom koji je prevazišao omiljeni književni lik.

Čarlton Heston kao Šerlok Holms/Profimedia

Votson

Doktor Džon Votson je ne samo cimer Šerloka Holmsa, već i njegov najbolji prijatelj i asistent. Gospodin iz viktorijanske ere, narator iz skoro svih priča, ne preterano zanimljiv, ali inteligentan tip, bez imalo znanja i veštine u dedukciji slučajeva. Na Holmsov račun, i on je junak brojnih knjiga, filmova, serija i svega drugog. Legenda kaže da ga je Dojl prvo nazvao Ormondom Sakerom, što danas zvuči pomalo komično. Iako bez mnogo prepoznatljivih kvaliteta, on je savršen katalizator Holmsovog mentalnog procesa. On za nas smrtnike, ponekada prevodi Holmsove ideje. Stoga, hvala Dojlu na Votsonu.

Zlobnici tvrde da je i sam Votson proizvod Edgara Alana Poa. Votson je medicinsku diplomu zaradio na Univerzitetu u Londonu, a u britanskoj armiji je bio hirurg. Borio se u Indiji, učestvovao je i u Drugom englesko-avganistanskom ratu. Ranjen je jula 1880. kada ga je pogodio arapski kuršum. Tada je zaradio i tifus. Zbog svega je poslat u penziju koja je iznosila 11 šilinga i 6 penija. 1881. godine je upoznao Šerloka. Nekada je igrao ragbi za Blekhit. Nizak je, ali nabijen. Ima sede brkove. Nekada pokušava da i sam reši slučaj, koristeći Holmsove metode. U “Baskervilskom psu”, sam razrešava neke od misterija. Votson je i Šerlokov biograf. Da se ne lažemo, šta god mislili o Votsonu, teško bi Šerlok opstao bez njega.

Šerlok i Votson/ Profimedia

Procenjuje se da je Holms najplodniji lik u istoriji filma. Prvi film o njemu (“Zbunjeni Šerlok Holms”) je trajao samo jedan minut, možda i nešto kraće. Početkom 20. veka, stvoreni su mnogi filmovi, uglavnom u Danskoj. Igrao ga je Vigo Larsen. Sačuvan je samo jedan od ovih 13 filmova.

Glumili su ga brojni glumci, na desetine njih samo u filmovima. Džon Barimor, Rejmond Mesi, Redžinald Oven, Bejzil Retbon (14 filmova), Piter Kašing, Kristofer Li, Džon Nevil, Kristofer Plamer, Majkl Kejn, Robert Dauni Džunior, Ian Mekelen, Džoni Dep, Vil Ferel, Henri Kavil. I to su samo oni najpoznatiji. Sve u svemu, oko 40 dugometražnih filmova. Ukupno, sa TV serijama, oko 250 komada. Ukusi variraju, ali pažnju ipak treba obratiti na seriju filmova koja je počela da se emituje 1939, sa Bejzilom Retbonom.

Roland Jang kao Šerlok Holms/Profimedia

Naravno, kad se povede razgovor o glumcima, uvek ostaje i ta večita dilema najzagriženijih fanova – Retbon ili Džeremi Bret koji je Holmsa igrao u fantastičnoj Granadinoj seriji iz 80-tih. Svi ostali su odavno otpali iz te trke za najvećeg Šerloka svih vremena. U filmu Bilija Vajldera iz 1970, sa ser Robertom Stivensom Holms ne uspeva da do kraja reši slučaj, ali sve se oprašta Vajlderu zbog romantičnog pristupa liku detektiva. Ledeni Majkroft je u ovom filmu senzacionalni Kristofer Li.

Pročitajte još

Pa zatim oni Šerloci sa Robertom Daunijem. Džud Lo je Votson, Gaj Riči reditelj. Pored zarade od po pola milijarde dolara po filmu i Zlatnog globusa, ovi filmovi su imali i dve nominacije za Oskara.

Granadina mini-serija (četiri sezone), je apsolutno za pamćenje. Emitovana između 1984. i 1994, sa Džeremijem Bretom u glavnoj ulozi. Kažu da je Bret bio opsednut Dojlovim romanima koje je više puta iščitao i stvorio lik koji je nepogrešivo oslikavao detektiva onako kako ga je autor i zamislio. Do detalja.

Benedikt Kamberbač kao “Šerlok Holms”/Profimedia

Benedikt Kamberbač. U nagrađivanoj BBC seriji ovaj glumac je prosto fantastičan. Čak i onima koje njegova pojava nervira. Hladan, neustrašiv, genijalan. Serija Elementary. Kao i kod Ričija, i ovde se sve dešava u sadašnjosti. Holmsovi čistunci su bili preneraženi ovom serijom. Svi drugi su bili oduševljeni. Holms ovde tesno sarađuje sa njujorškom policijom.

Protivnici

Džon Klej, poznat i kao Vinsent Spolding. Sebastijan Moran. Čarls Milverton. Irena Adler. A pobednik je – profesor Džejms Morijarti. Holms ga naziva Napoleonom kriminalnog sveta. Morijarti nikada sam ne prlja ruke, uvek neko drugi nastupa u njegovo ime. Jedino na onim vodopadima kada obojica ginu u priči “Poslednji problem”. Ne znamo šta njih dvojica razgovaraju, jer Šerlok unapred predviđa šta će se dogoditi i to piše Votsonu.

Telo Morijartija je pronađeno, ali ne i Holmsovo. Iako se pojavljuje u samo dve Dojlove priče, Morijarti je slavu stekao u brojnim adaptacijama i već pomenutim pastišima. Na Rajhenbahovom vodopadu Morijarti gine, ali je pre toga predstavljen kao zaštitnik svih zlikovaca Engleske, u zamenu za njihovu poslušnost i, svakako, deo kriminalnog profita. Holms čak i beži u Evropu plašeći se njegove osvete. Morijarti je ekstremno visok i mršav, uvek obrijan, bled, asketskog izgleda. Ima visoko čelo i upale oči i zaobljena ramena. Nosi štap u kojem je sakriven vazdušni pištolj. Nekoliko puta je pokušao da ubije Šerloka. Jeziv tip.

Profimedia

Dojl ga je napisao imajući na umu Adama Vorta, čuvenog nemačkog kriminalca, takođe poređenog sa Napoleonom. Najpoznatiji je po krađi portreta Džordžijane Kevendiš Tomasa Gejnsboroua. Astronomi širom sveta tvrde da je Morijarti u stvari slavni kanadski astronom Sajmon Njukomb. Niko nije bio tako inteligentan, a u isto vreme i zloban kao on. Hobi mu je bio da uništava karijere i reputaciju rivala.

Šerlok Holms je vladar i u drugim medijima. Na radiju je, tokom 30-tih godina prošlog veka, Edit Majser bila odgovorna za to što su američke uši bile pune njegovih priča. Njene Avanture Šerloka Holmsa na NBC mreži su bile ne samo adaptacije Dojlovih priča, već i njene avanture. Ove radio drame su bile izuzetno popularne. Čuvena je i adaptacija iz 1938, u kojoj je Orson Vels u ulozi Holmsa. A koliko je radio bio moćan medij u to vreme, govori i serija radio drama u kojima je Holmsa glumio niko drugi do Bejzil Retbon i to posle filmske adaptacije “Baskervilskog psa”. Na radiju je i Džon Gilgud igrao ovu ulogu. Krajem 19. veka Šerlok je vladao i brodvejskim repertoarom. Glumio ga je Vilijam Džilet u čak sedam različitih produkcija.

Pixabay

Mjuzikli o Holmsu su premijerno prikazani 60-ih godina prošlog veka, a bio je tu i jedan balet. Video i kompjuterske igre o Holmsu idu u kategoriju pastiša, osim one koja se bavi “Baskervilskim psom”, ali i tu zaplet ide u smeru natprirodnog.

U svetu stripa, Holms uglavnom služi kao još jedan DC-jev borac protiv nepravde i kriminala. Ipak, u Ligi izuzetnih džentlmena Alana Mura, Holms se pojavljuje u flešbek sekvenci koja prikazuje klimaks sa čuvenog vodopada. Ne bi trebalo zaboraviti ni popularne novinske stripove iz američke štampe koji su bile objavljivani tokom 30-ih godina. Ima još mnogo strip izdanja, a postoji i manga adaptacija BBC serije Šerlok.

BBC je sa Šerlokom prodro i na internet sa pet kratkih priča na svom Kalt vebsajtu u vidu audio priča. Dokaz da neke lepe stvari ostaju u porodici jeste da Lea Mur, ćerka poznatog strip scenariste, piše stripove o Šerloku Holmsu koje objavljuje izdavačka kuća Dajnamajt.

Ima li Šerloka na Balkanu?

Izdvačka kuća Veseli četvrtak objavila je tri albuma “Četvorke iz ulice Bejker”, stripa o londonskim siročićima koje Holms angažuje kao agente na slučajevima. Domaći ljubitelji devete umetnosti upoznati su sa francuskim strip serijalom o Šerloku Holmsu scenariste Silvana Kordurija. Zanimljivo je da je za crtež zadužen Nišlija Vladimir Krstić Laci. Tri Holmsove avanture, raspoređene u šest albuma, Londonski vampiri, Nekronomikon i Vremenski putnici, na ovim prostorima je objavila hrvatska izdavačka kuća Libelus. Međutim, Laci nije jedini Nišlija koji je londonskom detektivu podario nove avanture. Šerlok Holms je protagonista tri romana niškog pisca Miloša Petkovića (Tajna stare vodenice, Poljubac princeze Ildiko i Teslin vremeplov).

Knjiga “Baskervilski pas”/Profimedia

Netfliks je postao još jedno mesto za širenje Holmsovog univerzuma. Tako je u septembru 2020. godine na ovom striming servisu objavljen film Enola Holms, koji prati avanture Šerlokove mlađe sestre, koju glumi Mili Bobi Braun, poznata po ulozi u još jednom Netfliksovom hit naslovu – “Stranger Things”. Šerlok se ovde pojavljuje kao sporedan lik, a tumači ga Henri Kavil, koga je publika zavolela kao Supermena u filmovima Zeka Snajdera.

Ipak, najnoviji naslov iz Netfliksove kuhinje, stvoren za okorele šerlokovce, stigao je krajem marta ove godine u vidu serije “The Irregulars”. Serija prati grupu mladih ljudi bez doma, koji pomažu Holmsu i Votsonu u rešavanju slučajeva. Slično kao i u “Četvorki iz ulice Bejker”, samo su slučajevi dosta mračniji, čak i nadrealni.

Nema kraja ovome, zar ne?

Imamo i lutkarske predstave, društvene igre, muzički igrokaz na kontrabasu i konceptualne prog-rok albume. Jedan je Šerlok Holms. U trećem smo veku kako se Holms čita ili gleda, ali neke stvari nikada nećemo razrešiti.

Zašto Šerlok stalno nosi onaj kačket, a da ga Konan Dojl nikada nije ni pomenuo u svojim pričama? Da li se Šerlok prvobitno zaista zvao Šerinford? Da li je osnovni metod slavnog detektiva bio dedukcija ili abdukcija? Da li se Šerlok zaista drogirao? Kokain i opijum? Koji su bili legalni u to vreme? Da li je njegov stariji brat Majkroft zaista pametniji i od njega samog?

Džeremi Bret kao Šerlok Holms/Profimedia

Da li je istina da je Fridrih Niče bio model po kojem su nastali likovi i Šerloka i Morijartija? Da li je moguće da je Šerlok u svim Dojlovim delima samo dva puta pucao iz pištolja? Da li je Šerlok ultimativni kralj prerušavanja? Od čega je napravljena njegova lula i da li je zaista duvan krio u svojim papučama? Da li je stvarno bio nepobediv u borbi pesnicama? Da li je imao nadljudsku snagu?

Pročitajte još

I konačno, zašto je Konan Dojl ubio svog Šerloka 1893. godine? Da li je istina da je na hiljade stanovnika Londona tih dana nosilo crninu? Naravno, svi odgovori su tačni. Jer Šerlok odavno nije više ni Dojlov, ni britanski. Šerloka danas može svako da piše, igra, crta ili tumači, jer on odavno pripada svima. To je uvek sudbina onih najvećih i to je valjda i ta elementarna istina, piše pulse.rs.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike