Dani Ermitaža prvi put u Srbiji: Spektakl u Narodnom pozorištu (FOTO)

22.10.2023

10:25

0

Autor: Dejan Ćirić

Osim Baleta Jakobson nastupiće i slavni bariton Vasilije Gerelo

Dani Ermitaža prvi put u Srbiji: Spektakl u Narodnom pozorištu (FOTO)
Copyright Promo/Balet Jakobson

Narodno pozorište u Beogradu biće jedan od domaćina Dana Ermitaža u Srbiji, manifestacije od međunarodnog kulturnog značaja, koja će od 24. do 29. oktobra prvi put biti održana u našoj zemlji.

U okviru otvaranja, zakazanog za 24. oktobar u 20 časova na Velikoj sceni, biće održan Gala koncert na kojem će legendarni peterburški Balet Jakobson izvesti jedan od dva koncerta sa najboljim delima iz svog repertoara.

Promo/Balet Jakobson
 

Balet Jakobson je jedna od najstarijih baletskih kompanija u Rusiji i Sankt Peterburgu, čija istorija traje više od pola veka. Trupa, osnovana 1966. godine, zasijala je pod vođstvom izuzetnog koreografa Leonida Jakobsona. Ovo gostovanje, ujedno, biće i retka prilika da se srpska publika upozna sa biserima repertoara jednog od najboljih ruskih baleta i doživi posebnu atmosferu pozorišnog Sankt Peterburga.

Promo/Balet Jakobson
 

U okviru koncerta, obe večeri 24. i 25. oktobra, u čast jubuleja stogodišnjice postojanja Baleta Narodnog pozorišta, naš ansambl će izvesti deo poslednje baletske premijere pod naslovom „Poema" na muziku Stanojla Rajičića u koreografiji Igora Kirova, a koja se inače izvodi u okviru baletskog triptiha „INFINITAS" na redovnom repertoaru.

Promo/Balet Jakobson
 

Slavni bariton

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, pretposlednjeg dana manifestacije, 28. oktobra (19:30), biće održan i koncert Vasilija Gerela, slavnog ruskog baritona iz Sankt Peterburga, narodnog umetnika Rusije i internacionalne operske zvezde koji je tokom dosadašnje karijere uspeo da osvoji prestižne svetske scene kao što su Kovent Garden, Skala, Metropoliten opera i Dojče opera.

Foto: Privatna arhiva Vasilija Gerela
 

Specijalno za Dane Ermitaža u Srbiji, Gerelo je pripremio poseban program koji će održati uz učešće soprana Nazije Aminjeve i u pratnji Orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu pod dirigentskom palicom čuvenog ruskog dirigenta Mihaila Golikova. Na repertoaru će biti popularne kompozicije iz poznatih Verdijevih, Pučinijevih i Mocartovih opera, ruske i napolitanske pesme, kao i dela na srpskom jeziku.

Promo/Balet Jakobson
 

Dani Ermitaža u Srbiji predstavljaće prvi korak ka dugoročnom razvoju delatnosti u regionu jednog od najpoznatijih svetskih muzeja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike