Serija koncerata "U susret beogradskim opštinama" Jovana i Nade Kolundžije: Porodični duo klavira i violine

19.10.2023

16:00

0

Ulaz je slobodan

Serija koncerata "U susret beogradskim opštinama" Jovana i Nade Kolundžije: Porodični duo klavira i violine
Jovan Kolundžija i Nada Kolundžija - Copyright Promo/Gvarnerijus

Nakon izuzetno uspešnih prošlogodišnjih koncerata i zbog velikog interesovanja beogradske publike, maestro Jovan Kolundžija će i ove godine održati seriju koncerata pod nazivom "U susret beogradskim opštinama!" Proslavljeni srpski violinista nastupiće uz klavirsku saradnju svoje sestre, poznate pijanistkinje Nade Kolundžije.

Promo/Nebojša Babić
 

Prvi koncert ovogodišnje serije zakazan je za petak, 20. oktobar 2023. godine (18h) u Modernoj galeriji u Lazarevcu, a potom slede koncerti u Sopotu (24. oktobra), Zemunu (26. oktobra), Obrenovcu (15. novembra) i Mladenovcu (7. decembra).

Najlepše kompozicije Leklera, Krajslera, Sen-Sansa...

Publika će imati priliku da uživa u najlepšim kompozicijama Leklera, Krajslera, Sen-Sansa, Simeon ten Holta i Nikole Pankrasa Rojea dok će specijalni gosti koncerata biti mladi umetnici, najbolji učenici beogradskih muzičkih škola. Organizator je Ustanova kulture Gvarnerijus a ulaz na sve koncerte serije je slobodan.

Promo/Gvarnerijus
 

Violinista Jovan Kolundžija je rođen u Beogradu, gde je magistrirao na Muzičkoj akademiji u klasi profesora Petra Toškova, a usavršavao se kod čuvenog violiniste Henrika Šeringa. Impresivnu umetničku karijeru i blistavi profesionalni put proslavljenog srpskog violiniste obeležilo je preko četiri hiljade koncerata u najprestižnijim koncertnim dvoranama sveta, nastupi u više od četrdeset zemalja, brojne turneje u Evropi, Americi, Kanadi, Aziji, Južnoj Americi; grandiozni ciklusi koncerata kao što su Deset veličanstvenih, Volite li Betovena, Bravisimo Maestro Mocart, U čast velikom Bramsu i brojne osvojene nagrade od Pariza, preko Londona, Zagreba, Beograda, Budimpešte.

Divili su mu se velikani poput Henrika Šeringa, Davida Ojstraha, Jehudija Menjuhina, Alda Čikolinija, Aleksisa Vajsenberga. Dobitnik je najznačajnijih domaćih priznanja koja svedoče o njegovim izuzetnim umetničkim dostignućima – Oktobarska nagrada, Vukova, Zlatna lira, Gramata patrijarha Pavla, Zlatni beočug i mnoge druge.

Redovni nastupi sa bratom

Pijanistkinja Nada Kolundžija je rođena u Beogradu. Magistrirala je na Muzičkoj akademiji u Beogradu, u klasi profesora Dušana Trbojevića, a usavršavala se na Muzičkoj akademiji Franc List u Budimpešti u klasi čuvenog pijaniste i profesora Zoltana Kočiša.

Pasionirana je promoterka savremene muzike a beogradska publika je veliki broj dela klasika 20. veka prvi put čula zahvalјujući njenim izvođenjima.

Promo/ El-Gvojos
 

Ostvarila je veliki broj srpskih i svetskih premijera i svoj repertoar stalno proširuje novim kompozicijama inostranih i domaćih savremenih autora, od kojih su joj mnoga i posvećena. Svoje nastupe obogaćuje sviranjem prepariranog klavira, klavira igračke, snimlјenim zvučnim matricama, elektonikom i autor je više multimedijalnih projekata.

Ostvarila je izuzetno veliki broj koncerata u zemlјi i inostranstvu. Gostovala je na brojnim festivalima i dobitnica je internacionalnih nagrada i priznanja. Redovno nastupa sa svojim bratom, Jovanom Kolundžijom.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike