Nobelovac iz Norveške: Jun Fose - majstor savremene drame (FOTO)

05.10.2023

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Svestrani je autor čija dela obuhvataju romane, drame, poeziju, priče, eseje i knjige za decu

Nobelovac iz Norveške: Jun Fose - majstor savremene drame (FOTO)
Copyright Jens Kalaene/dpa via AP

Norveški književnik Jun Fose, rođen 1959. godine u Haugesandu, dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Članovi Nobelovog komiteta su prilikom proglašenja pozvali Fosea da mu saopšte da je dobio nagradu, a on je u tom momentu vozio bicikl po selu.

Jens Kalaene/dpa via AP
 

Ovaj svestrani autor, čija dela obuhvataju romane, drame, poeziju, priče, eseje i knjige za decu, smatra se jednim od najvažnijih savremenih dramskih pisaca na svetu. 

Jedan od najizvođenijih pisaca današnjice

Od sredine 90-ih godina 20. veka Foseove drame stekle su globalnu pažnju i izvođene su u preko 700 pozorišta širom sveta, što ga čini jednim od najizvođenijih živih dramskih pisaca današnjice.

Iako je poznat po svojim dramama, Fose nije zapostavio ostale književne forme, pišući romane, priče i poeziju visoke književne vrednosti. Njegova dela prevedena su na više od pedeset jezika.

Jens Kalaene/dpa via AP
 

Među najpoznatijim delima su romani "Melanholija I" i "Melanholija II", kao i drame "Ime", "Dete" i "Majka i dete". Nedavno je srpska publika imala priliku da se upozna sa njegovim dramaturškim stvaralaštvom kroz izdanje "Izabrane drame", prevedene od strane Radoša Kosovića.

Kritičari često Foseovu dramaturgiju opisuju kao nedramatičnu, ali mnogi smatraju da je njegov pristup jedinstven i duboko egzistencijalan, s naglaskom na religioznim temama, što ga izdvaja od savremenih realističkih trendova u evropskoj drami.

Profimedia
 

Jun Fose trenutno živi i stvara u Bergenu, u Norveškoj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike