Nobel uz čuvenu sevdalinku: 60 godina od uručenja svetskog priznanja Ivi Andriću (VIDEO)

10.12.2021

13:05

0

„Sasvim je slučajno što sam ja dobio Nobelovu nagradu. Ima dosta drugih, boljih i pametnijih od mene koji je nisu dobili“, rekao je Andrić novinarima Rai Uno, neposredno nakon uručenja nagrade

Nobel uz čuvenu sevdalinku: 60 godina od uručenja svetskog priznanja Ivi Andriću (VIDEO)
Copyright Profimedia

Ime našeg proslavljenog književnika već se nekoliko puta nalazilo na užem spisku kandidata za ovo svetsko prestižno priznanje, ali 1961. godine se to konačno i dogodilo.

Wikimedia/ Stevan Kragujević
 

Priznanje je Andriću za knjigu “Na Drini ćuprija” uručeno u Stokholmu, na današnji dan, 10. decembra 1961. godine, u dvorani Koncertne palate Švedske kraljevske akademije. 

Andriću je nagradu uručio kralj Gustav VI, a u trenutku uručenja nagrade u svečanoj sali zasvirala je najpoznatija sevdalinka sa ovih prostora „Kad ja pođoh na Bembašu“. 

Printscreen
 

Veliki književnik na uručenje ovog priznanja nije došao sam. Pod ruku ga je, u raskošnoj plavoj haljini, sa crnom mašnom na kosi, držala Milica Babić, njegova žena čiju naklonost je priželjkivao godinama, a svoju čežnju krio u najpoznatijoj pripoveci „Jelena, žena koje nema“.

Andrića je celog života, krasila skromnost. Kako pre tako i posle dobijanja Nobelove nagrade.

Profimedia

I šest decenija posle, ostao je jedini naš književnik sa ovom vrednom svetskom nagradom.

- Dvojica madih novinara su mi saopštila tu vest pa sam je ja primio sa sumnjom. Oni su mi rekli - popnite se gore, videćete da Vam je stan pun novinara. Potom sam video da je tačno. Sad moram i ja malo da se sredim, da vidim kakva osećanja imam. U svakom slučaju, ja sam zadovoljan – zabeležili su tada Andrićevu izjavu mediji.

Ipak, nemački novinar Mihael Martins malo drugačije pamti taj veliki dan za tadašnju jugoslovensku književnost.

 - Dana 26. oktobra 1961. Andrić se upravo vratio sa prepodnevne šetnje kada je otpravnik poslova Švedske ambasade u Beogradu sa buketom crvenih karanfila u ruci pozvonio na vrata piščevog stana, na prvom spratu desno u Ulici proleterskih brigada 2a, i saopštio mu da je njegova srećka izvučena - piše u svojoj knjizi o Andriću „U požaru svetova“ nemački novinar.

Švedski novinar Andreas Ekstrom, koji je istraživao dokumenta o prošlim izborima za Nobelovu nagradu, došao je do saznanja da je među predloženim kandidatima za 1961. godinu bila i Tolkinova knjiga “Gospodar prstenova”. 

Wikimedia/ Stevan Kragujević
 

Naime, žiri za dodelu Nobelove nagrade 1961. godine odlučio je da najznačajnije priznanje ne dodeli Tolkinu već našem Ivi Andriću za roman “Na Drini ćuprija”, otkrio je svojevremeno ovaj novinar. 

Književnik je celokupni novčani iznos od Nobelove nagrade, iz dva dela, poklonio Bibliotekarskom fondu Bosne i Hercegovine.

Slava našeg slavnog pisca nije izbledela ne samo među stručnom javnošću već i građanima širom sveta ni nakon šezdeset godina, tako da ako na jednoj od popularnih društvenih mreža Tviter ukucate „Ivo Andrić“, izaći će vam njegovi citati napisani na različitim svetskim jezicima: italijanskom, španskom, francuskom, pa čak i na japanskom. 

Izložba o Ivi Andriću i Nobelovoj nagradi Tanjug/Zoran Žestić
 

Povodom obeležavanja 60 godina od dodele Nobelove nagrade za književnost ovom piscu, danas je u Domu Narodne Skupštine svečano otvorena izložba.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike