Senzacionalna "Božanstvena komedija" odigrana kao uvertira u 57. Bitef: Večeras svečano otvaranje (FOTO)

04.10.2023

09:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Festival će otvoriti poznati pozorišni i filmski reditelj Boro Drašković

Senzacionalna "Božanstvena komedija" odigrana kao uvertira u 57. Bitef: Večeras svečano otvaranje (FOTO)
Predstava Božanstvena komedija - Copyright Božanstvena komedija Tanjug/Tara Radovanović

Predstava “Božanstvena komedija” prema epskom delu Dantea Aligijerija, u režiji nemačkog umetnika Franka Kastorfa, sinoć je otvorila program “Prolog” na 57. izdanju festivala BITEF, na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

Božanstvena komedija Tanjug/Tara Radovanović
 

Svečano otvaranje 57. BITEF-a planirano je za večeras na Velikoj sceni “Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Festival će otvoriti pozorišni i filmski reditelj Boro Drašković, a onda će uslediti predstava “Deca sunca” Maksima Gorkog, u režiji Mateje Koležnik, u produkciji teatra Šaušpilhaus iz Bohuma u Nemačkoj.

Božanstvena komedija Tanjug/Tara Radovanović
 

Prva Kastorfova režija u Srbiji

U novoj verziji “Božanstvene komedije” igraju pretežno članovi Teatra na krstu (BDP) - Marko Gvero, Milena Vasić, Aleksandar Radojičić, Dunja Stojanović, Jana Milosavljević, Aleksandar Jovanović Meda, Nataša Marković, Milan Zarić i Bojana Stojković. Jedan od najboljih evropskih reditelja Frank Kastorf ne realizuje gotovo nikad projekte van rodne Nemačke i Francuske, tako da je ovo prvi put da radi predstavu u Jugoistočnoj Evropi, što je velika čast za kulturu Srbije i pozorišnu javnost.

Božanstvena komedija Tanjug/Tara Radovanović
 

Kastorf je inspiraciju za Danteov epski spektakl, delimično je pronašao u nemačkoj klasici - "Faustu" Johana Volfganga Getea, o prodaji duše Đavolu, kapitalnom romanu "Zli dusi" Fjodora Dostojevskog, o padu duše, pokajanju, patnji, ali koristi i dosta elemenata iz romana “Golmanov strah od penala” austrijskog Nobelovca Petera Handkea.

Dragana Udovičić
 

Poema velikog Dantea se sastoji 14.233 stiha u jedanaestercu. U samom delu ima čak 600 različitih likova koji nisu mogli da budu predstavljeni u beogradskoj verziji, ali su glumci igrali po nekoliko uloga.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike