Senzacija na ledu i klizaljkama: Spektakularna "Ženidba" premijerno odigrana u Beogradu (FOTO)

27.09.2023

14:00

0

Senzacija od puna dva i po sata sa jednom pauzom će biti izvedena i danas

Senzacija na ledu i klizaljkama: Spektakularna "Ženidba" premijerno odigrana u Beogradu (FOTO)
Predstava "Ženidba" - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predstava "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u produkciji Nacionalnog dramskog teatra Rusije „Aleksandrinski” iz Sankt Peterburga, gostovala je sinoć premijerno na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Čuveni ruski klasik režirao je Valerij Vladimirovič Fokin, narodni umetnik Rusije, istovremeno i umetnički direktor teatra "Aleksandrinski".

Promo/Nacionalni dramski teatar Rusije Aleksandrinski
 

Predstava od puna dva i po sata sa jednom pauzom će biti izvedena i danas uveče na istoj pozornici i time zakružiti planirano dvodnevno gostovanje.

Atrakcija i senzacija od leda

U pitanju je starija produkcija ovog ruskog pozorišta, čija je premijera održana 18. januara 2008. godine i postala je laureat Ruske nacionalne pozorišne nagrade "Zlatna maska".

Predstava "Ženidba" je rediteljski osmišljena tako da je scenografsko rešenje prava atrakcija i senzacija, jer je kreirana kružna platforma, te glumci mogu da se ukrug kreću po pozornici i tako se "filmski" dinamično smenjuju scene iz komada.

Promo/Nacionalni dramski teatar Rusije Aleksandrinski
 

Osim što je kružna, scenografija je napravljena od leda, odnosno ceo okrugli deo na podu, tako da se likovi - glumci sve vreme kreću uz pomoć pravih klizaljki.

U velikom glumačkom ansamblu igraju:  Vladimir Koševoj, jedan od najpopularnijih ruskih pozorišnih i filmskih glumaca, Ivan Jefremov, Vasilisa Aleksejeva, zaslužne umetnice Rusije - Svetlana Šejčenko i Marija Kuznjecova, narodni umetnik Rusije - Vladimir Lisecki, Stepan Balakšin, Valentin Zaharov, Viktor Šuraljov, Darja Klimenko, Anastasija Grebenčuk, Dmitrij Sizov i Jefim Rodnjev.

Provodadžija, neženja, galerija začudnih ekscentrika i antijunaka

Gostovanje jednog od najvećih i najvažnijih ruskih pozorišta iz Sankt Peterburga, realizovano je u okviru Sporazuma o saradnji, potpisanog 13. marta ove godine između Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog dramskog teatra Rusije „Aleksandrinski“.

Komedija "Ženidba", napisana 1832. godine, jedna je od popularnijih iz opusa Gogolja, koji se vrti oko prosidbe, devojke koja ima više udvarača, ne zna za koga da se odluči, a pritom se u priču uvlači provodadžija, neženja, galerija začudnih ekscentrika i antijunaka.

Promo/Nacionalni dramski teatar Rusije Aleksandrinski
 

"Ženidba" u režiji Slavenka Saletovića dugo je igrana upravo u Narodnom pozorištu u Beogradu (Mala scena "Raša Plaović") i izvedena je više od 100 puta.

Likovi vole da se sukobljavaju, nadmudruju, svađaju, vesele, kako ih je opisao režiser Valerij Vladimirovič Fokin, narodni umetnik Rusije, dobitnik mnogih državnih nagrada svoje zemlje.

Promo/Nacionalni dramski teatar Rusije Aleksandrinski
 

Gogoljeva „Ženidba“ na sceni Nacionalnog dramskog teatra Rusije „Aleksandrinski”, prvi put je izvedena pre više od 180 godina - 9. decembra 1842. i od tada je, kroz mnoge različite postavke, uvek bila jedan od zaštitnih znakova tog pozorišta.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike