Pet razloga da posetite Kaleidoskop kulture u Novom Sadu (FOTO)

25.08.2023

15:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Ulaz na sve programe je slobodan

Pet razloga da posetite Kaleidoskop kulture u Novom Sadu (FOTO)
Kaledoskop kulture - Copyright Promo/V. Veličković

Muzički koncerti, značajne izložbe, različiti performansi, razgovori sa renomiranim piscima samo su mali uvid u ono što očekuje sve prisutne u Novom Sadu tokom septembra i oktobra ove godine.

Najveća umetnička smotra u ovom delu Evrope Kaleidoskop kulture okupiće gotovo hiljladu umetnika i umetnica i stručnjaka i stručnjakinja iz oblasti arhitekture, književnosti, vizuelne, izvođačke i primenjene umetnosti i omogućiće publici iz Novog Sada, kao i posetiocima i posetiteljkama grada, da kreiraju sopstveni kaleidoskop kulture.

Promo/V. Veličković
 

Iz mora zanimljivih događaja koji će se realizovati u Novom Sadu od 7. septembra do 15. oktobra, izdvajamo pet razloga zbog kojih nikako ne smete da propustite ovogodišnji Kaleidoskop kulture.

Velika imena

Velika imena u Novom Sadu - Dobitnik Gremija i jedan od najpopularnijih džez muzičara, Džejson Majls, svetski virtuoz Stefan Milenković, najznačajnija domaća i regionalna imena književnosti Matija Bećković, Muharem Bazdulj, Milica Vučković, Jasminka Petrović, ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade, Danica Vukićević, zatim dobitnik Prickerove nagrade, Nobelovog pandana u arhitekturi, Alehandro Aravena, renomirani dizajneri Goran Edi Tadić i Slavimir Stojanović Futro, jedan od najznačajnijih mladih slikara, Aleksandar Bajunović, samo su neki od imena koji će ove godine biti deo Kaleidoskopa kulture.

Promo/V. Veličković
 

Ceremonija otvaranja

Korzo – Ceremonija svečanog otvaranja ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture desiće se 7. septembra na Korzu kada će nastupiti najbrži pijanista na svetu Peter Bence uz Vojvođanski simfonijski orkestar pod dirigentskom palicom Srboljuba Dinića. Pod otvorenim nebom na jednom od najprometnijih bulevara u Novom Sadu publika će imati prilike da čuje svetski poznata dela u izvođenju vrhunskih muzičara.

M.Pudić
 

Neraskidive veze

Multimedijalni događaj „Neraskidive veze“ - Premijera multimedijalnog događaja „Neraskidive veze“ održaće se u Distriktu 8. septembra, uz još dva izvođenja 9. i 10. septembra. Ovaj događaj kroz pet vrsta umetnosti, spaja više od 300 umetnika, praveći osvrt na sto godina Distrikta, tragom najznačajnijih umetničkih i društveno važnih događaja 20. i 21. veka.

Promo/J. Jovanović
 

Do sada neviđene umetničke postavke

Najbolje od vizuelne i primenjene umetnosti - Publika će imati prilike da vidi do sada neviđene umetničke postavke, kao što je prva multimedijalna izložba o industrijskom nasleđu pod nazivom „Duh mesta“, zatim nesvakidašnju umetničku postavku „Od Konjovića do Marine Abramović“ koja će predstaviti dela velikana srpske umetnosti među kojima su – Petar Lubarda, Milena Pavlović Barili, Sava Šumanović, Milan Konjević, Olja Ivanjicki, Vladimir Veličković, Marina Abramović i drugi, izložba naivnog slikarstva svetskog renomea, nesvakidašnje umetničke instalacije i drugo.

Promo/V. Veličković
 

Distrikt

Prostorni legati – Jedna od glavnih lokacija Kaleidoskopa kulture ove godine biće jedan od najvažnijih prostornih legata projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ – Distrikt. Još jedan prostorni legat projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ mreža kulturnih stanica biće domaćin mnogim programima u okviru ovogodišnjeg Kaleidoskopa kulture. Od 7. septembra pa sve do 15. oktobra utorkom će oživeti kulturne stanice u okolini Novog Sada, dok će se petkom programi odvijati u kulturnim stanicama širom Novog Sada. Programi u Distriktu očekuju sve posetioce u istom periodu svake subote.

E. Kovač
 

Ulaz na programe Kaleidoskopa kulture je slobodan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike