Čuveni Orvelov roman "1984" kao predstava premijerno u BDP: Umesto govora ispisane reči na ekranu (FOTO)

16.09.2023

14:00

0

Knjiga iz davne 1949. godine predstavlja jedno distopijsko društvo dalje budućnosti

Čuveni Orvelov roman "1984" kao predstava premijerno u BDP: Umesto govora ispisane reči na ekranu (FOTO)
Copyright ATAImages

Premijera predstave “1984” prema čuvenom istoimenom romanu Džordža Orvela, u režiji špansko-nemačke rediteljke Alie Luke, održana je sinoć na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorišta.

ATAImages
 

U predstavi igraju: Pavle Pekić, Nataša Marković, Ljubinka Klarić, Amar Ćorović, Ljubomir Bulajić, Milorad Miki Damjanović, Ivan Zablaćanski, Nada Macanković, Paulina Manov i Stefan Radonjić. Roman "1984" Džordža Orvela iz davne 1949. godine predstavlja jedno distopijsko društvo dalje budućnosti.

Likovi iz romana na sceni BDP

U tom mračnom totalitarnom režimu, i baš u godini 1984. ne postoje više države ni narodi. Svet je podeljen na tri velesile i superdržave - Okeaniju, Istaziju i Evroaziju.

Junak Vinston, protagonista u godini 1984. živi jednolično, kao službenik iz Londona i uviđa ubrzo da nešto nije u redu, te mu se čini da je izgleda poslednji razuman čovek na svetu. Ili možda ih ima još? Da li su svima ostalima isprani mozgovi?

ATAImages
 

Inostrana rediteljka Alia Luke je postavila svoju dramatizaciju antologijskog romana u stilu filmskog jezika, trudeći se da scene budu dinamične za publiku, premda je sam početak bio znatno usporenijeg tempa.

Umesto govora reči ispisane na ekranu

Likovi oživljeni iz romana žive u strogo kontrolisanim uslovima jednog surovog sistema u kome im se prati svaki korak, postupak, trag, uzdah.

Oni se svi redom ponašaju kao roboti, najmanje liče na ljudska bića, govori i pokreti su im automatizovani.

Unutrašnji monolog i misli Vinstona kao odlomci iz romana glumac (Pavle Pekić) ne izgovara naglas, već se te reči ispisuju u digitalnom formatu na pravougaonom panelu - ekranu.

ATAImages
 

Dok piše svoj dnevnik, takođe reči se ispisuju na ekranu. „Rat je mir. Sloboda je ropstvo. Neznanje je snaga”, zapisao je britanski književnik Džordž Orvel u svom romanu koji se žanrovski nalazi između naučne fantastike i futurizma.

Godina 1984., država Okeanija, gde vlada totalitarni sistem kojim upravlja Veliki brat.

Odatle i naziv popularnog rijaliti šou programa koji će nastati i napraviti revoluciju u industriji televizije nekoliko decenija kasnije.

Ljubinka Klarić u muškom liku

Ljubinka Klarić igra ulogu surovog sadiste O"Brajana, dakle muški lik, jer prema konceptu rediteljke, u tom sistemu moći, pol zaista nije važan. Klarić je prošle godine takođe u BDP-u odigrala muškog junaka Alsesta u Molijerovoj komediji "Mizantrop".

ATAImages
 

Na kraju predstave, neočekivano nema poklona glumaca, jer je tako zamislila rediteljka. Međunarodnu autorsku ekipu čine još - scenograf Kristof Rufer, kostimograf Elen Hofman, video rad - Andrea Gabriel, glasove pozajmljuju - Pol Marej, Kejt Strong, Marija Stojanović, uz klavirsku pratnju Kristofa Vebera.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike