Skandal u svetu rokenrola: Prvi čovek kultnog magazina Roling Stoun uvredio žene i crne muzičare!

18.09.2023

12:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Nakon svega je uputio izvinjenje

Skandal u svetu rokenrola: Prvi čovek kultnog magazina Roling Stoun uvredio žene i crne muzičare!
Copyright Profimedia

Suosnivač magazina Roling Stoun i Rokenrol kuće slavnih Jan Vener, izbačen je iz upravnog odbora te Fondacije nakon rasističkih i mizoginih komentara u intervjuu za Njujork tajms.

Povodom objavljivanja svoje nove knjige "Majstori" koja sadrži intervjue sa muzičarima Bobom Dilanom, Džerijem Garsijom, Mikom Džegerom, Džonom Lenonom, Brusom Springstinom, Pitom Taunsendom i Bonom Voksom. Vener je na pitanje zašto nije intevjuisao žene ili crne muzičare, odgovorio da "oni jednostavno nisu artikulisani na tom nivou".

Promo/Evan Agostini/Invision/AP, File
 

Greška u upotrebi reči "majstori"

- Nije da su neartikulisani, ali idite na dubok razgovor sa Grejs Slik ili Dženis Džoplin... Znate, Džoni Mičel nije bila filozof rokenrola. Ona, po mom mišljenju, nije prošla taj test - rekao je Vener za njujorški list i dodao:

- O crnim umetnicima... znate, Stivi Vonder, genije, zar ne? Pretpostavljam da kada koristite reč tako širokog pojma kao što su "majstori", greška je u upotrebi te reči. Možda Marvin Gej ili Kertis Mejfild? Mislim, jednostavno nisu artikulisali na tom nivou - izjavio je Vener naglasivši da očekuje reakciju javnosti.

- Samo radi odnosa s javnošću, možda je trebalo da odem i pronađem jednog crnog muzičara i jednu ženu umetnika da ih uključim ovde, a koji nisu bili u skladu sa istim istorijskim standardom, samo da bih sprečio ovakvu vrstu kritike.

Profimedia
 

Izvinjenje

Vener se kasnije izvinio "od srca zbog tih napomena" preko svog izdavača "Little, Brown and Company", a knjigu je opisao kao zbirku intervjua koji odražavaju vrhunske tačke njegove karijere.

- One ne odražavaju moje poštovanje i divljenje prema bezbrojnim kultnim umetnicima koji su promenili svet, čiju muziku i ideje poštujem i slaviću i promovisati ih dok sam živ - rekao je za USA Today.

- Potpuno razumem zapaljivu prirodu loše odabranih reči. Posle njih se duboko izvinite i prihvatite posledice -  zaključio je.

Vener je bio suosnivač magazina Roling stoun 1967. godine i njegov urednik i direktor do 2019. Takođe je suosnivač Rokenrol kuće slavnih, koja je pokrenuta 1987. godine. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike