Večito nadahnuće umetnika: Otvorena izložba “(Sa)vremenost kamena” (FOTO)

16.09.2023

15:30

0

Pedeset umetničkih dela – skulptura, video-radova i instalacija

Večito nadahnuće umetnika: Otvorena izložba “(Sa)vremenost kamena” (FOTO)
Copyright Promo/Bojana Janjić

Kamen i savremenost. Savremenost – nezaustavljivim i neprekidnim kovitlacem svakodnevice neumoljivo usisava skoro svaki atom snage savremenog čoveka. 

A kamen – svojom (s)taloženošću, kao odrazom milenijuma njegovog nastajanja, pruža osećaj spokojstva; traži posvećenost, i gledanja, i oblikovanja; opominje na dimenziju večnosti...

Promo/Bojana Janjić
 

I danas, kao i u kamenom dobu, kamen je podsticaj i nepresušno nadahnuće čoveku za oblikovanje.

Savremena umetnička scena, pored svih novina u domenu vrste materijala, novih pristupa u oblikovanju i koncipiranju umetničkog dela, svedoči o ne tako brojnoj, ali izuzetno upečatljivoj prisutnosti  kamena kao materijala za umetnički izraz – kako u domenu skulpture, tako i u oblasti arhitekture, slikarstva i proširenih medija.

Pedeset umetničkih dela

Izložba “(Sa)vremenost kamena” autora dr Rajke Bošković otvorena je juče u Galeriji – legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića.

Izložbu čini pedeset umetničkih dela – skulptura, video-radova i instalacija – koja obuhvataju poslednjih nekoliko decenija.

Promo/Bojana Janjić
 

- Kamen kao materijal u svoj svojoj iskonskoj istinitosti, pruža izuzetne mogućnosti za umetničko oblikovanje. Zato je on i danas, kao  i u antičko doba, podjednako zanimljiv umetnicima.

Savremena umetnička scena svedoči o tome da, bez obzira na veliku količinu novih materijala, alata i načina mašinske obrade, čak i digitalne manipulacije, kamen i dalje privlači umetnike. I pored svih novina koje su nastale tokom 20. i na početku 21. veka u oblikovanju i koncipiranju umetničkog dela, kamen ostaje i opstaje kao stalni podsticaj za umetnicki izraz – izjavila je Dr Rajka Bošković.

Ona je istakla da izložba nudi raznovrsna ostvarenja u domenu raznih poetika i različitih generacija umetnika, kao i raznovrsnih načina izražavanja - od skupltura i reljefa, preko slikarstva, odnosno mozaika, do video radova i konceptualnih dela.

Arhitektura kao skulptura

Kao poseban segment izložbe, autorka je navela predstavljanje zgrade Muzeja savremene umetnosti sa ciljem da se predoči pravi primer sintagme arhitektura kao skulptura.

- Pored voluminoznosti samog oblika zgrade, kamen, odnosno beli mermer, veoma doprinosi skulpturalnosti muzeja. Da je zgrada sva u staklu, izgubila bi se takva vizuelna dejstvenost i monumentalnost. Upravo kamen daje dimenziju više. U tome se ogleda savremenost kamena u 21. veku, čak i u arhitekturi, a ne samo u skuplturi i slikarstvu - istakla je dr Rajka Bošković.

Promo/Bojana Janjić
 

 

Autorkina ideja je bila da se, u sagledavanju suštine nadahnuća umetnika da se u 21. veku bave ovim materijalom, kroz razgovor s umetnicima dođe do toga šta to privlači kamenu.

Uprkos “nepodnošljivoj lakoći” stvaranja

- U današnje vreme, kada je prisutna “nepodnošljiva lakoća” stvaranja – jer može da se stvara vrlo lako, zanimljivo, dopadljivo, da se lako predstavi i bude brzo prihvaćeno u javnosti - neko se vraća kamenu kao vrlo teškom materijalu, i u doslovnom i u metaforickom smislu,  sto trazi veliki trud i istrajnost.

Zato mi je ideja bila da odabrana dela, koja su radjena ili podstaknuta kamenom, prate stavovi odnosno misli umetnika o kamenu kao nadahnucu za savremeni umetnicki izraz. Istaknute misli ovih umetnika, od one “Kamen je moj prijatelj” Borislava Njezica, do misli Dusana Petrovica da je “Delo u kamenu uhvaceni dah stvaljen u vecnost”, govori o zadivljujucoj fascinaciji kamenom cak i danas na pocetku 21. veka “ zaključuje dr Rajka Bošković.

Promo/Bojana Janjić
 

Tokom izložbe biće organizovan naučni skup pod nazivom Savremenost kamena, na kome će učesnici, pored umetnika i istoričara i teoretičara umetnosti, biti i pejzažne arhitekte, urbanisti, konzervatori, etnolozi i geolozi.

Oni će sa različitih stanovišta sagledati značaj kamena kao materijala danas u 21. stoleću.

Izložba će biti otvorena do 13. novembra 2023. godine.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike