Raspisan konkurs za predstavljanje Srbije na Venecijanskom bijenalu: Centralna izložba pod nazivom "Stranci svuda"

03.09.2023

14:00

0

Velika umetnička manifestacija se održava od 20. aprila do 24.novembra sledeće godine

Raspisan konkurs za predstavljanje Srbije na Venecijanskom bijenalu: Centralna izložba pod nazivom "Stranci svuda"
Srbija na poslednjem Bijenalu - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA/ GORAN ZLATKOVIC

Ministartsvo kukture saopštilo je da je juče raspisan konkurs za predlog projekta za predstavljanje Srbije na 60. Međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji, koja će biti održana od 20. aprila do 24. novembra sledeće godine.

Profimedia
 

Konkurs za izbor projekta koji će predstavljati Srbiju u paviljonu „Srbija” u Đardinima u Veneciji, u ime Ministarstva kulture raspisao je Muzej savremene umetnosti i Fondacija Muzeja.

Fokus na strancima

Fokus jubilarnog, 60. Bijenala umetnosti u Veneciji pod naslovom „Stranci svuda” (Stranieri Ovunque) biće na umetnicima koji su i sami stranci, imigranti, iseljenici, pripadnici dijaspore, emigranti, prognani i izbeglice - posebno oni koji su se kretali između globalnog juga i globalnog severa, navedeno je u saopštenju.

Naslov centralne izložbe „Stranci svuda” prema izjavi kustosa Adrijana Pedrosa preuzet je od umetničkog kolektiva Kler Fonten (Claire Fontaine) iz Pariza i Palerma i njihove serije radova iz 2004. godine.

Profimedia
 

U pitanju su neonske skulpture u različitim bojama koje na skoro svim jezicima ispisuju reči „Stranci svuda”, dok sam termin vodi poreklo od imena torinskog kolektiva koji se borio protiv rasizma i ksenofobije u Italiji početkom 2000-ih: Stranieri Ovunque.

Konkurs otvoren do 2. oktobra

Na konkurs mogu se prijaviti umetnici/kustosi (autorski timovi), sa nezavisne scene, kao i iz ustanova kulture.

Potrebno je da imaju zapažene aktivnosti kao što su samostalna izlaganja, autorski projekti, grupna izlaganja, ili koautorski projekti, realizovani u značajnim domaćim, regionalnim i međunarodnim muzejima i centrima savremene umetnosti, kao i na značajnim regionalnim i međunarodnim manifestacijama.

Konkurs je otvoren odo 2. oktobra ove godine.

Profimedia
 

Zainteresovani za učešće na konkursu svoje predloge mogu poslati elektronskim putem, na adresu: [email protected], kao i poštom u zapečaćenom omotu sa naznakom: „Konkurs – 60. Bijenale u Veneciji 2024”, na adresu Muzeja savremene umetnosti (Ušće 10, blok 15, 11000 Beograd).

Stručni savet će nakon završetka konkursa napraviti uži izbor najbolje ocenjenih projekata, a odabrani umetnici imaće dodatno vreme za pripremu prezentacije i intervjua, koji će biti obavljeni do 10. novembra.

Imena odabranih autora ili autorskih timova, kao i konačni rezultat, biće objavljeni na sajtu Ministarstva kulture najkasnije do 1. decembra.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike