Na bis tri izložbe u Muzeju savremene umetnosti: Novi doživljaj grada, plave boje i grafike (FOTO)

31.08.2023

11:00

0

Zanimljive postavke još uvek dostupne za ljubitelje umetnosti

Na bis tri izložbe u Muzeju savremene umetnosti: Novi doživljaj grada, plave boje i grafike (FOTO)
Izložba "Rez – linija – otisak" u Muzeju savremene umetnosti - Copyright Promo/Bojana Janjić

Trajanje izložbi "Grad: mesto identiteta", "Rez-linija-otisak" i "Plava izložba" u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu produženo je do 25. septembra, poručuju iz Muzeja.

Na izložbi Grad: mesto identiteta, na drugom i trećem nivou MSUB, predstavljeno je oko 130 dela iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti, iz svih postojećih zbirki: Zbirke slikarstva od 1900. do 1950, Zbirke slikarstva posle 1950, Zbirke papirnog materijala (grafika, crtež, akvarel i dr.), Zbirke skulpture i instalacije i Zbirke fotografije, filma, videa i digitalnih medija.

Promo/Bojana Janjić
 

Izložba problematizuje načine na koje urbana sredina može da se posmatra kao mesto gradnje i kontinuiranog formiranja identiteta, ne samo osnovnog/suštinskog već i umetničkog. Kustoskinje su Una Popović, Svetlana Mitić, Mišela Blanuša, Žaklina Ratković, i Rajka Bošković.

Fenomen grafike

Izložba "Rez – linija – otisak" na 4. i 5. nivou MSUB je rezultat studijskog rada na umetničkim delima iz kolekcije Muzeja koja su postavljena u svojevrsnu tematsko-interpretativnu relaciju sa savremenim umetničkim praksama i produkcijom.

Promo/Bojana Janjić
 

Sam naziv izložbe upućuje na fenomen grafičkog medija, koji u periodu između dva svetska rata u Kraljevini Jugoslaviji postaje sve zastupljeniji u praksama umetnika koji su u jednostavnosti i vizuelnoj snazi grafike, kao i njenim mogućnostima multiplikovanja, prepoznali potencijal za direktniji kritički iskaz o društveno-političkoj realnosti, neposredniju komunikaciju sa širom javnošću i bržu distribuciju socijalno angažovane poruke.

Promo/Bojana Janjić
 

Kustosi izložbe su Mišela Blanuša i Miroslav Karić.

"Plava izložba"

Plava izložba osmišljena je kao interaktivni poligon za doživljaj moderne i savremene umetnosti kroz značenja i simboliku plave boje.

S namerom da na primeru percepcije i doživljaja boje istakne jedinstvenost svakog pojedinca, njihovo pravo na individualnost, sopstvenu percepciju, doživljaje, misli, stavove, izbore, izložba postavlja pitanja o značaju boje i načinima doživljaja ovog fenomena. Kustoskinje izložbe su Senka Ristivojević i Katarina Krstić.

Promo/Bojana Janjić
 

Za sve izložbe su organizovana javna vođenja subotom u 13h i četvrtkom u 18h, dok će u okviru Dečijeg kluba biti organizovana radionica.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Posetioci mogu da pogledaju izložbe svakim danom (osim utorkom) od 10 do 18 časova, a četvrtkom od 12 do 20 časova.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike