Seksualno i vršnjačko nasilje u školama: Kako je reditelj predstave "Prozor" umanjio njenu surovost (FOTO)

20.08.2023

12:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Petoro dece, učenika osmog razreda osnovne škole predstavljaju stožer ove priče koja je puna brutalnosti i sirovih scena koje oslikavaju okrutno današnje društvo

Seksualno i vršnjačko nasilje u školama: Kako je reditelj predstave "Prozor" umanjio njenu surovost (FOTO)
Copyright Tanjug/Tara Radovanović

Premijera predstave "Prozor” autorke Katarine Nikolić i reditelja Nikole Bundala, održana je sinoć na otvorenoj sceni Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) "Milennium Team" Arena, u okviru programa "Novi glasovi". Za ovu dramu autorka Katarina Nikolić je 2021. godine osvojila nagradu na konkursu fondacije "Hartefakt" za najbolji društveno-angažovani tekst.

Tanjug/Tara Radovanović
 

U fokusu je problem nasilja u školama kroz razne segmente - od seksualnog, porodičnog, preko vršnjačkog, sve do očekivane LGBT diskriminacije, gde se prožimaju veoma mračni tonovi.

Brutalna i surova priča

Petoro dece, učenika osmog razreda osnovne škole predstavljaju stožer ove priče koja je puna brutalnosti, surovosti, sirovih scena koje oslikavaju okrutno današnje društvo, u kome se sukobi odigravaju na svakom koraku.

Tanjug/Tara Radovanović
 

Da bi ublažio i umanjio sve surovosti drame, reditelj Nikola Bundalo je kroz stilizaciju uveo lutke na pozornicu sa kojima rade glumci i govore umesto njih, da bi onda i sami glumci igrali kasnije bez lutaka i imali svoju dramsku individualnost.

Glumačku ekipu čine Aleksandar Jovanović Meda, Nevena Kočović, Stefan Starčević, Marta Bogosavljević i Dragan Petrović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike