Ovacije za Mariju Jelić u Estoniji: Debitovala u Bartokovoj operi "Zamak Modrobradog"

24.08.2023

16:00

0

Predstava je izvedena sa velikim uspehom

Ovacije za Mariju Jelić u Estoniji: Debitovala u Bartokovoj operi "Zamak Modrobradog"
Marija Jelić - Copyright Nebojša Babić

Naša renomirana umetnica, sopran Marija Jelić, ispraćena je ovog avgusta ovacijama nakon održane premijere opere Bele Bartoka "Zamak Modrobradog" na operskom festivalu u Narvi (Estonija) gde je nastupila sa ulogom Džudit zajedno sa estonsko-ukrajinskim baritonom Pavlom Balakinom, dirigentom Anatolijem Ščurom, simfonijskim orkestrom grada Narve i u režiji litvanske rediteljke Agne Ambrozajtite.

Marija Erdelji
 

Predstava je izvedena sa velikim uspehom, o čemu su pisali vodeći estonski mediji, a naša mlada operska diva je ovu Bartokovu operu izvodila na mađarskom jeziku.

Prvi put na mađarskom jeziku

Tim povodom Marija je izjavila da joj je velika čast što se posle dve godine vratila u Narvu, gde je prethodno izvodila ulogu Mimi u produkciji Pučinijeve opere “Boemi” i da joj je veliki izazov predstavljala ova uloga kao i samo izvođenje na mađarskom jeziku. Marija je takođe rekla:

- Ova opera je veoma impresivno, kapitalno Bartokovo delo, koje ima veoma jasnu i čvrstu poruku o ljudskom duhu, o emocijama i volela bih ponovo da je pevam. Za mene je ovo bilo veoma neobično iskustvo imajući u vidu da prvi put pevam na mađarskom jeziku i zaista sam uživala u produkciji sa sjajnim umetiničkim timom.

Promo/Marko Ugrinović
 

Marija Jelić predstavljena je u Estoniji kao jedna od najupečatljivijih soprana nove generacije iz Balkanskog regiona koja je već poznata u zemljama Baltika gde je nastupala i u Letoniji, a gde takođe ima zakazane nastupe i za sledeću godinu.

Marija je ove godine nastupala kao solista sa Beogradskom filharmonijom, Sofijskom filharmonijom, održala je koncert u Karnegi holu u oktobru 2021. godine, nastupala je 2021. na koncertu Plasida Dominga na Tašmajdanu. Nastupiće u operi "Andre Šenije" 1. oktobra u MTS Dvorani.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike