Ceo svet im se smeje: Izbacili Šekspira zbog seksualnih aluzija!

21.08.2023

11:30

0

Reč je o primeni Zakona o roditeljskim pravima u obrazovanju

Ceo svet im se smeje: Izbacili Šekspira zbog seksualnih aluzija!
Sporna Šekspirova dela - Copyright Profimedia

Nova školska godina za učenike na Floridi donosi i nova pravila. Naime, oni na časovima više neće ćitati cela Šekspirova dela već samo odabrane odlomke, zbog eventualnih seksualnih aluzija.

Reč je o primeni Zakona o roditeljskim pravima u obrazovanju, koji je potpisao guverner Floride Ron DeSantis.

Profimedia
 

On je kandidat republikanaca za predstojeću trku za budućeg predsednika Amerike.   

Šekspirovi bezobrazluci

Ovaj zakon zabranjuje školskom okrugu da podstiče diskusiju u učionici o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu u osnovnim razredima ili u određenim slučajevima.

Kršenje zakona može dovesti do toga da školskom okrugu bude naloženo da plati "odštetu, kao i advokatske i sudske troškove".

Profimedia
 

Zbog toga školski nastavnici više ne predaju sadržaje iz brojnih knjiga i spisa usred novih uputstava koja su rezultat revidiranih standarda širom Floride.

Džozef Kul, profesor književnosti u srednjoj školi Gejter, rekao je da je ova odluka imala svoju cenu.

- U Šekspirovim delima postoje neki bezobrazluci, jer je to ono što je prodavalo knjige u njegovo vreme. Mislim da nam se ostatak nacije, ne, ne ceo svet nam se smeje. Izbaciti Šekspira u celini zato što veza između Romea i Julije nekako eksploatiše maloletne osobe je jednostavno apsurdno.

Ništa novo

Profesorka Šekspirovih studija na Kraljevskom koledžu u Londonu, dr Sonja Masai, rekla je za Newsweek da cenzura Šekspirovih dela nije ništa novo.

Profimedia
 

- Mogu da razumem da odlomci i skraćeni tekstovi mogu biti praktičniji za mlađu decu, ali od srednje škole važno je čitati tekst i to polako i hronološki jer su drame pažljivo konstruisane. Čitanje samo određenih delova može iskriviti percepciju teksta i podstaći drugačije tumačenje od onoga koje bi bilo da ste delo pročitali u celosti - kaže Masai i dodaje:

Profimedia
 

- Važno je da budemo svesniji i da temama kao što su rod, rasa i nacionalnost pristupamo s pažnjom, jer možete reći nešto što je prilično štetno, ali to skraćivanje tekstova ograničava slobodu nastavnika da podučavaju prošlost. Ako zaboravimo pošlost gubimo put.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Guardian

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike