Deset omiljenih filmova Stivena Spilberga: Priče koje su mogle da ga zakucaju za stolicu (VIDEO)

19.08.2023

16:00

0

Vrstan majstor ima puno reditelja od kojih je učio

Deset omiljenih filmova Stivena Spilberga: Priče koje su mogle da ga zakucaju za stolicu  (VIDEO)
Stiven Spilberg - Copyright Profimedia

Stiven Spilberg je najprofitabilniji reditelj svih vremana. Njegovi filmovi su ukupno zaradili više od 10 milijardi dolara. Najviše se proslavio po filmovima "Park iz doba Jure, "Indijana Džons" i "Šindlerova lista". Iza sebe ima tri Oskara, dva za režiju i jedan za najbolji film.

Profimedia
 

Spilberg je svoj uspeh pripisao rediteljima filmova koji ga svakodnevno inspirišu.

- Moja filmska škola je kulturna zaostavština Holivuda, i niko nije bolji učitelj od Hičkoka, Kurosave.. To su moji učitelji - rekao je Spilberg jednom prilikom.

A ovo su njegovih deset najdražih filmova koji su ga inspirisali ali i rušili mu samopouzdanje.

1. Kum (1972)

- Radnja filma i efekat koji je film imao na mene su me uništili. Imao sam osećaj da treba stati, da nema razloga da nastavim sa režiranjem jer nikada neću biti dovoljno samouveren, i sposoban ispričati takvu priču. Na neki način taj film mi je uništio samopouzdanje - rekao je Spilberg o Kopolinom remek delu.

2. 2001: Odiseja u svemiru (1968)

- Film "Odiseja u svemiru" je imao veliki uticaj na moj život, prisetio se Spilberg. To mi je bilo prvi put da sam otišao u bioskop, i imao osećaj kao da sam imao neku vrstu religioznog iskustva.

3. Sedam samuraja (1954)

Ovaj klasik Akire Kurosave je jedan od filmova za koje za koji Spilberg kaže da mora uvek pogledati pre nego što krene da snima novi film.

4. Divan život (1946)

Film "divan život"  reditelja Franka Kapra, je jedan od onih filmova koji su inspirisali mnoge reditelje.

- Shvatio sam koliko stvarno volim voje sestre Nensi i En, i šta su naši roditelji učinili sve za nas - rekao je Spilberg u jednom intervjju i dodao da je shvatio koliko zapravo ima prijatelja u celom svetu.

5. Psiho (1960)

Spilberg je pravi ljubitelj horora, zbog čega nije čudno da se Hičkokov film našao na njegovoj listi. Spilberg je na početku pokušao upoznati Hičkoka, ali stariji reditelj je izbegao susret jer baš nije bio impresionairn njegovim filmom "Jaws".

6. Iz Rusije s ljubavlju (1963)

Spilbergu je režiranje filmova o Džejmsu Bondu bio jedan od neostavernih snova, a jedan od filmova koji mu je posebno drag je film "Iz Rusije s ljubavlju".

7. Lorens od Arabije (1962)

Spilberg je ovaj film reditelja Dejvida Lina opisao kao "veliko čudo". Reditelj se prisetio kako je ovaj film gledao u bioskopu, kada je bio tinejdžer i bio je toliko skocentrisan da nije ni osetio koliko su stolice bile neudobne.

8. Čuvari galaksije (2014)

Svideo mi se Supermen Ričarad Donera, Nolanov "Mračni vitez", i prvi film o Ajron Menu, ali jedan superherojski film koji me je posebno oduševio je "Čuvari galaksije" izjavio je Spilberg.

- Kada je taj film završen, izašao sam iz bioskopa, i osećao sam kao da sam iskusio nešto novo, nešto što nije cinično i ne pokuašava biti tamno.

9. Tragači (1956)

Pre svakog snimanja filma pogledam jedan ili dva filma Džona Forda, on mi je inspiracija, kaže Spilberg, a film koji mora uvek pogledati su "Tragači".

10. Godzila: Kralj čudovišta (1956)

Jedini film koji sam gledao sa Godzilom je onaj sa Rajmondom Burom, rekao je reditelj. Namerno nisam hteo gledati Godzilu studija TriStar jer nisam želeo da mi išta pokvari sećanje na najdraži film o Godzili, kaže slavni reditelj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike