Snima se film o nastanku kultnog "Kuma": Problemi sa pravom mafijom, svađe oko Branda i Paćinovih 100 audicija

30.10.2020

09:47 >> 13:21

0

Reditelj Beri Levinson, priče o onome što se dešavalo iza kamere, čuo je od svog šefa, koji je bio kreativni direktor producenta Roberta Evansa i deo svih

Snima se film o nastanku kultnog "Kuma": Problemi sa pravom mafijom, svađe oko Branda i Paćinovih 100 audicija
Copyright Kopola, Duval i Brando na setu Profimedia

Reditelj Beri Levinson režiraće film “Frensis i Kum” o snimanju, problemima i raspravama koje su se vodile iza kamere tokom nastanka kultnog klasika iz 1972. godine.

Kako su najavili strani mediji, slavnog Frensisa Forda Kopolu glumiće Oskar Ajzak, dok je Džejk Džilenhol izabran da igra producenta Roberta Evansa.
– Uprkos ludilu tokom produkcije, uprkos svim šansama, ovaj klasik je snimljen – rekao je Levinson, a priče o onome što se dešavalo iza kamere čuo je od svog šefa, koji je bio Evansov kreatvni direktor i deo svih tih rasprava.
Još uvek se ne zna ko će igrati glumce iz filma, ali jasno je da će glavna tema biti sukob filmadžija i studija koji je očajnički želeo da snimi hit.
Iako je “Kum” jedan od simbola američke kinematografije i dan-danas se smatra jednim od najboljih filmova na svetu, snimanje nije teklo bez problema…

Loša reputacija Marlona Branda

Kopola je bio odlučan da lik šefa mafije Dona Korleonea tumači Marlon Brando, koji godinama pre toga nije snimio nijedan film. U nekoliko navrata malo je falilo da studio prekine ceo projekat zbog loše reputacije koja je pratila Branda. U užem izboru bio je i Orson Vels, ali je Brando na kastingu ipak pokazao da on jedini može to da uradi.
Da bi što bolje prikazao izgled jednog mafijaškog dona, napunio je usta vatom na audiciji. Tako je uspeo da ih ne otvara previše i ujedno postigne šištavi zvuk smirenosti. Prilikom snimanja, izrađena je posebna proteza za ovu priliku. Takođe, scena atentata ponavljana je više puta jer su prolaznici bili oduševljeni njegovom glumom i snimanje su prekidali klicanjem. Nakon što je snimio scenu, Brando se poklonio publici.

Profimedia

Slavni glumac je dobio Oskara za najbolju mušku ulogu, ali je od toga možda poznatiji i njegov bojkot istog. Umesto njega, na scenu se popela Sašin Litlfeder, indijanska aktivistkinja, u tradicionalnoj odeći Apača, koja je održala dug govor o pravima Indijanaca, ali je i ona odbila da primi zlatnu statuu.

Problemi sa pravom mafijom

Teški i opasni razgovori vođeni su i sa stvarnim mafijašima, koji nisu bili nimalo srećni zbog ideje da se mračne tajne njihovog posla prikazuju u bioskopima.

Šef mafijaške porodice Džozef Džo Kolombo žestoko se protivio snimanju “Kuma”. Kao osnivač italijansko-američke lige za ljudska prava, smatrao je da bi još jedan u nizu filmova o italijanskoj mafiji u Americi mogao da doprinese lošoj reputaciji takvih organizacija, „jer su u filmovima članovi istih uvek prikazivani kao ubice“. Često su pretili Robertu Evansu, kao i Kopoli, sve dok oni nisu poslali čoveka koji će lično pregovarati sa Kolombom. Kolombo se na kraju složio sa idejom o snimanju filma uz jedan uslov – da se nigde u filmu ne pomene reč „mafija“.
Pored toga, dva člana pravih mafijaških porodica dobili su uloge u filmu. U pitanju je Leni Montana, koji igra Luku Bracija i Đani Ruso, koji igra Karla Ricija.
Leni Montana je bio profesionalni rvač, ujedno i piroman porodice Kolombo. Đani Ruso bio povezan sa porodicom Gambino koja je i predložila Kopoli da ga angažuje.

Al Paćino mrzeo film

Na proslavi 45 godina filma “Kum” u okviru Tribeca filmskog festivala, ekipa filma se prisećala brojnih anegdota.
Kopola je otkrio kako je odlučio da režira film koji predstavlja kinematografsko remek-delo:
– Ništa nisam znao o knjizi i njenom autoru. Privukla me je jer sam mislio da je delo stranog pisca i da je u pitanju intelektualni roman o moći. Bio sam inicijalno razočaran knjigom. Bila je predugačka, a trećina priče je bila posvećena anatomiji Lucy Mancini!
Govoreći o kastingu, Dajan Kiton se i dalje sećala kako je bilo naporno probati sa preko 100 različitih Majklova iako je bilo jasno da je Kopola želeo samo Paćina za ulogu. Producent se nije slagao, pa je Al morao da proba bezbroj puta. Paćino je imao utisak da je sve vreme na audiciji.

Profimedia

– Imao sam utisak da me stalno proveravaju. To i nije bilo daleko od istine. Čak i za vreme snimanja su mi tražili zamenu – kazao je Paćino.

Kako su ispričali njih dvoje su se združili nakon snimanja scene venčanja.

– Napili smo se nakon snimanja. To je sve bilo previše za nas. Mi smo bili pozorišni glumci i nismo navikli na snimanje filma. Cela stvar je bila nadrealna. I zato smo otišli da pijemo. Gde se mi to nalazimo? Gotovi smo, sve je gotovo! Ovo je najgori film ikada napravljen – otkrio je Paćino.

Premontirana verzija “Kuma 3”

Nedavno je izašla vest i da je Frensis Ford Kopola najavio da će objaviti novu, premontiranu verziju “Kuma 3”, koja će biti “adekvatniji zaključak” trilogije o mafijaškom bosu Majklu Korleoneu.
Film će, kako prenosi portal NME, promeniti i naslov u “Mario Puzo’s The Godfather, Coda: The Death of Michael Corleone” (Kum Marija Puza, Epilog: Smrt Majkla Korleonea).

– To je potvrda naslova koji smo Mario i ja želeli, i naših prvobitnih namera u vezi sa onim što je na kraju ispalo Kum 3 –  izjavio je Kopola i dodao:

– Za ovu verziju finala napravio sam novi početak i kraj, i prepakovao neke scene, kadrove i muziku. Sa ovim promenama i restauriranom slikom i zvukom, to je, po meni, adekvatniji zaključak prvog i drugog dela Kuma.
Film Kum 3 je, kako se navodi, restauriran u visokoj 4K rezoliciji, a nova verzija biće distribuirana u ograničenom broju bioskopa u decembru.

Kopola je 2008. objavio restaurirane verzije prvog i drugog dela “Kuma”, a u međuvremenu je objavio i “konačni rez” “Apokalipse danas”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike