Zbog velikog interesovanja argentinski Tango Džez kvartet ponovo u Beogradu: Neverovatna fuzija koja zvuči savršeno!

16.08.2023

16:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Na programu su dela Pjacole, Lorenca, Espozita, Salgana, Himeneza, kao i autorske kompozicije

Zbog velikog interesovanja argentinski Tango Džez kvartet ponovo u Beogradu: Neverovatna fuzija koja zvuči savršeno!
Copyright Promo/Gvarnerijus/Vladimir Petković

Zbog velikog interesovanja publike i prepune sale na koncertu “U čast Astora Pjacole”, Tango Džez kvartet održaće još jedan koncert u Ustanovi kulture Gvarnerijus, u petak, 18. avgusta 2023. godine, s početkom u 20 časova.

Argentinski umetnici nastupiće s Beogradskim orkestrom mladih i dirigentom Vukom Wolkovim Popovićem, a na programu su dela Pjacole, Lorenca, Espozita, Salgana, Himeneza, kao i autorske kompozicije vođe Tango Džez kvarteta, tenor saksofoniste i klarinetiste Gustava Firmeniha. Ostali članovi kvarteta su basista Martin Rao de Vita, pijanista Santjago Viljalba i bubnjar Ezekijel Vargas.

Promo/Gvarnerijus/Vladimir Petković
 

Ovaj koncert ujedno je i nastavak veoma uspešne saradnje argentinskog sastava i Beogradskog orkestra mladih, koji su prošle godine održali dva sjajna koncerta u prepunoj sali Gvarnerijusa.

Tajna je u improvizaciji

Muziku Tango Džez kvarteta čini spoj melodijskih i ritmičkih obrazaca tanga sa harmonijom i improvizacijom džeza i možda je najbolje opisuju reči svetski poznatog virtuoza na harmonici, Rišara Galijana: „Neverovatna fuzija koja zvuči savršeno“.

Sve je počelo kada je Gustavo Firmenih oživeo plesne večeri uz učešće tango orkestara i džez bendova, po kojima je Buenos Ajres nekada bio čuven. U svom bavljenju džezom i tangom, koji imaju dosta sličnosti, Gustavo je otkrio i jedan aspekt koji čini razliku između ova dva žanra – improvizaciju. Zbog toga je 2000. godine započeo traganje za načinima da uspešno spoji ova dva muzička stila. Više godina je teorijski i praktično izučavao tango: svirao je u različitim kamernim formacijama s iskusnim muzičarima, učeći od njih o tajnama tanga.

Promo/Gvarnerijus/Vladimir Petković
 

Uspeh u celom svetu

Godine 2005. osniva kvartet „Tango Jazz”. Svirajući, najpre u Argentini, i stičući brojne ljubitelje, od 2011. godine osvajaju i evropsku muzičku scenu, nastupajući u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Austriji i Češkoj. Godine 2014. kvartet je imao svoju prvu veliku svetsku turneju, koja je trajala gotovo dva meseca.

Od tada, u okviru 26 izvedenih međunarodnih turneja u više od 30 zemalja, Tango Džez kvartet održao je koncerte u najprestižnijim salama širom sveta i nastupao na najznačajnijim džez festivalima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike