Tragična smrt kneza Mihaila Obrenovića: Svetska premijera filma "Što se bore misli moje" na Filmskim susretima u Nišu

16.08.2023

14:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Publika će imati priliku da vidi reprezentativni presek onoga što je snimljeno u našoj kinematografiji u proteklih godinu dana

Tragična smrt kneza Mihaila Obrenovića: Svetska premijera filma "Što se bore misli moje" na Filmskim susretima u Nišu
Scena iz filma "Što se bore misli moje" - Copyright Promo/MegaComFilm

Dejan Dabić selektor Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma, koji će biti održan od 26. avgusta do 1. septembra, na Letnjoj pozornici u Nišu napomenuo da da su popularni Filmski susreti najstariji festival koji se održava pred najmnogobrojnijim auditorijumom, jer na Letnjoj pozornici na Niškoj tvrđavi filmove gleda tri hiljade ljudi.

- Ove godine imamo 13 filmova u zvaničnom takmičarskom programu i više od polovine tih ostvarenja biće premijere za gledaoce u Nišu. Imaćemo i jednu svetsku premijeru. Reč je o ostvarenju "Što se bore misli moje", u režiji Milorada Milinkovića, koje govori o istorijskom periodu koji prethodi ubistvu Kneza Mihaila Obrenovića 1868. godine. Imamo jednu festivalsku i pet niških premijera - rekao je Dabić i dodao da će publika u Nišu videti veliki broj kvalitetnih glumačkih kreacija.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Glumci dolaze u Niš da osete reakciju publike a ne da se slikaju

Dabić je naglasio da festival ove godine ima četiri filma različite stilske i žanrovske orjentacije koji govore o tinejdžerskom dobu.

- Interesantno je da ćemo na festivalu prikazati i tri filma koji se bave našim službama, što u bližoj ili daljoj prošlosti, ali i ostvarenja koja se bave temama iz savremene istorije, kao što je film "Oluja". Publika u Nišu će imati priliku da vidi reprezentativni presek onoga što je snimljeno u našoj kinematografiji u proteklih godinu dana.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Za njega nema dileme da su Filmski susreti, uz festival u Puli, naprestižnija filmska smotra na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

- Pula je proslavila 70. izdanje festivala ove godine, a mi pripremamo 58. izdanje naših Filmskih susreta. Publika koja dolazi na ova dva festivala odlično poznaje film. Verujem da publika u Nišu nepogrešivo prepoznaje kvalitet glumačkih ostvarenja. Glumci u Niš dolaze da osete reakciju publike koja gleda film, a ne da se slika sa obožavaocima - zaključio je Dabić i dodao da je festival u Nišu odličan lakmus za život filma u kasnijoj bioskopskoj distribuciji.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike