Sto dana štrajka u Holivudu: "Sve smo ljući i jači"

12.08.2023

16:00

0

Pisci i glumci nikad istrajniji u svojim zahtevima

Sto dana štrajka u Holivudu: "Sve smo ljući i jači"
Štrajk u Holivudu - Copyright Profimedia

Sindikat holivudskih pisaca koji je pokrenuo štrajk saopštio je da je stigla ponuda filmskih studija koja će biti razmotrena, što je, smatraju insajderi, očigledan znak napretka u štrajku koji je u sredu prešao brojku od 100 dana.

Udruženje pisaca Amerike (VGA) saopštilo je da će na predlog holivudskih studija odgovoriti sledeće nedelje "nakon razmatranja" ponude Saveza filmskih i TV producenata, koji pregovaraju u ime više kompanija uključujući i Volt Dizni i Netfliks, prenosi Rojters.

Profimedia
 

Očigledno je da pregovori između pisaca, glumaca i vodećih studija napreduju puževim koracima.

Predstavnici dve strane su se sastali 4. avgusta da razgovaraju o nastavku pregovora i pitanjima koja će biti izneta na pregovarački sto, ali VGA je nakon toga kritikovala studije zbog odugovlačenja pregovora.

Veštačka inteligencija kamen spoticanja

Štrajk holivudskih pisaca počeo je 2. maja nakon što su razgovori između VGA i glavnih studija zapali u ćorsokak. Piscima su se 14. jula pridružili i glumci.

Ovo je prvi put od 1960. godine da su oba sindikata stupila u štrajk.

Profimedia
 

Glavni kamen spoticanja je upotreba veštačke inteligencije. Glavna bojazan je da će digitalni duplikati zameniti glumce kao i njihova zloupotreba. Takođe, sporna je i visina zarada svih onih koji rade u holivudskoj industriji a nisu na A listi.

- Uplovili smo u neke nepoznate vode - izjavio je izvršni direktor Varner Brosa, Dejvid Zaslav, povodom štrajka i ćorsokaka u koji su svi upali.

S druge strane, čini se da su ovog puta sindikati prilično istrajni u svojoj nameri.

Egzistencijalna kriza

- Oduševljen sam solidarnošću koja se probudila. Nadam se da studiji shvataju, da što nas duže teraju da hodamo po vrućini, to smo ljući i jači a ne slabiji - izjavio je pisac Ian Deitchman, prenosi Rojters.

Stiven Ros, profesor istorije na Univerzitetu Južna Kalifornije, kaže da u vremenima kada nove tehnologije, stvaraju nove prihode, radnici, žele svoj udeo.

Profimedia
 

- Kada je u pitanju pojava veštačke inteligencije, to je egzistencijalna kriza. Oni mogu da zauvek izgube posao - zaključuje ovaj profesor.

Za sada štrajk nije doveo do velikih turbulencija u filmskoj industriji, ali kako vreme prolazi, čini se da sve počinje da se komplikuje i da će svi oni koji gledaju filmove i serije početi osećati posledice štrajka.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike