Zašto je Džek Nikolson odbio ulogu koja je proslavila Paćina: Otkrivena još jedna tajna filma "Kum"

31.07.2023

07:07

0

Autor: Dejan Ćirić

Slavnog glumca je impresionirao Kopolin projekat, ali je hteo da bude politički korektan

Zašto je Džek Nikolson odbio ulogu koja je proslavila Paćina: Otkrivena još jedna tajna filma "Kum"
Džek Nikolson - Copyright Profimedia

Kada je Frensis Ford Kopola tražio glumce za filmsku adaptaciju romana "Kum", okrenuo se već poznatim licima Holivuda i mladim glumcima u usponu kako bi privukao što veću publiku. Ulogu Dona Korleonea, patrijarha italijanske mafijaške porodice, ponudio je renomiranom Marlonu Brandu, dok je ulogu njegovog sina Majkla Korleonea, ponudio Džeku Nikolsonu, piše CBR.

Profimedia
 

Za razliku od Branda, Nikolson je odbio ulogu, zbog čega je Kopola odlučio da rizikuje i da ulogu tada još nepoznatom Al Paćinu, koji je, nakon filma, zbog svoje upečatljive izvedbe postao jedan od najtraženijih glumaca u filmskoj industriji i danas je teško zamisliti bilo koga drugog kao Majkla Korleonea. 

Profimedia
 

Želeo je da bude politički korektan

Nikolson je u vreme snimanja "Kuma" bio zvezda u usponu, nakon uloge u filmu "Goli u sedlu" iz 1969. godine. Glumca je impresionirao Kopolin projekat, ali ga je odbio jer je hteo da bude politički korektan. Budući da je Majkl Korleone Amerikanac italijanskog porekla, a Džek Amerikanac engleskog, irskog i nemačkog porekla, smatrao je da to nije uloga za njega.

- Verovao sam da Indijci treba da glumce Indijce, a Italijani Italijane. Mario Puzo je napisao tako odličnu knjigu, čim je pročitate, odmah vidite šta je film učinilo tako posebnim. Bilo je puno glumaca koji su mogli da igraju tu ulogu i ja sam među njima, ali Al Paćino je bio jedini pravi Majkl Korleone - izjavio je Nikolson u jednom od ranijih intervjua. 

Profimedia
 

U igri bio i Robert Retford

Iako je takvo mišljenje danas zastupljeno u Holivudu, kada je glumac započinjao karijeru, situacija je bila sasvim drugačija. Najpopularniji glumci su igrali likove koji nisu pripadali njihovim kulturama i rasama, tako da Nikolsonova izjava samo pokazuje koliko je bio ispred svog vremena. 

Osim Džeka, za ulogu Majkla Korleonea jedno vreme je bio u igri i Robert Retford, ali je Kopola bio uveren da plavokosi glumac neće uspeti da uveri publiku da je Italijan.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike