Zašto je Demi Mur morala da spava sa Robertom Redfordom? Tri decenije od kultnog filma "Nepristojna ponuda" (FOTO/VIDEO)

10.04.2023

21:30

0

Te 1993. godine erotski trileri su bili u modi, a reditelj Adrijan Lajn je bio kralj ovog žanra

Zašto je Demi Mur morala da spava sa Robertom Redfordom? Tri decenije od kultnog filma "Nepristojna ponuda" (FOTO/VIDEO)
Film "Nepristojna ponuda" - Copyright Profiemdia

Demi Mur, Robert Redford i Vudi Harelson, neprikosnoven glumački trojac upisali su film "Nepristojna ponuda" u ostvarenja o kojima će se u istoriji kinematografije uvek govoriti.  

Te 1993. godine erotski trileri su bili u modi, a Adrijan Lajn je bio kralj ovog žanra.

Činilo se da posle "Fatalne privlačnosti" iz 1987. godine, nema više filmskih priča koje bi mogle uzburkati javnost, a onda se pojavila "Nepristojna ponuda" 7. aprila 1993. godine.

Profimedia
 

Prošlo je tačno 30 godina od kada je snimljen jedan od najprovokativnijih filmova svih vremena.

Proglašen seksističkim

U fokusu priče je mladi bračni par Dejvid i Dajana, kojima se život okreće naglavačke nakon što im milijarder Džon ponudi milion dolara u zamenu za jednu noć s Dajanom. Ta nepristojna ponuda stavlja na test ljubav bračnog para i vodi ih u moralnu dilemu.

Odmah nakon objavljivanja, film je ocenjen kao seksistički. Kako je" Los Anđeles tajms" tada izveštavao, profesorka engleskog Tanja Modleski je film ocenila uvredljivim za žene.

Profimedia
 

Scenaristkinja filma "Telma i Luiz" Keli Kuri je izjavila "da žene mrze same sebe i da ne cene ništa osim svog seksualnog ja".

Scenaristkinja "Nepristojne ponude" Ejmi Holden Džouns je navela da je njena namera ipak bila potpuno drugačija.

- Tražila sam priču koja bi dala odgovor na pitanje zašto neke veze traju, a neke ne. Imala sam svoju teoriju a to je sposobnost praštanja. Koncept scenarija se zasnivao na pitanju kako se brak može nastaviti nakon afere?  Ne postoji par na svetu kojem se nešto nije dogodilo, a da je izgledalo neoprostivo  - izjavila je Džouns.

Hale Beri je želela ulogu

Film je "zaradio" čak tri Zlatne maline: za najgori film, scenario i sporednog glumca (Harleson). Iako kritičari nisu bili naklonjeni filmu, on je na bioskopskim blagajnama uspeo da zaradi 250 miliona dolara, dok je sam budžet iznosio 40 miliona.

Zanimljivo je da je ulogu Dajane želela Hale Beri, ali joj je rečeno da glumica tamne puti bez obzira na talenat, ne dolazi u obzir, jer producenti nisu želeli da dođu u situaciju da ih neko optuži da "crni lik u filmu pristaje na seks zbog novca".

Profimedia
 

Ali izgleda da se producenti nisu bojali samo optužbi za rasizam. Film je nastao na osnovu istoimene knjige u kojem je milijarder arapskog porekla, a Dajanin muž Jevrejin. Ipak, krajnja odluka producenata bila je da svi glavni likovi budu beli Amerikanci.

Vudi Harleson, definitivno nije bio prvi predlog za Dejvida. Producenti su želeli Džonija Depa ali on je odbio ovu ulogu. Nakon uloge u seriji "Kafić uzdravlje" Vudiju je ovo bila prva ozbiljna filmska uloga.

Profimedia
 

Dubler za intimne scene

Takođe, producenti su želeli Toma Kruza i Nikol Kidman kao bračni par ali reditelj Lajn uopšte nije bio oduševljen sa Nikol, već je želeo isključivo Demi Mur.

Takođe, ni Robert Redford nije bio prvi izbor producenata za ulogu milijardera.

Producenti su želeli Vorena Bitija, ali on je takođe odbio ulogu. U intimnim scenama Retford je koristio dublera koji je imao dug staž u "filmovima za odrasle".

Profimedia
 

Zanimljivo je da je snimanje filma proteklo u tenzijama između Demi Mur i scenaristkinje koja je zahtevala od glumice da doda malo više ranjivosti svom liku, za šta je Demi smatrala da je to već dovoljno uradila. Na kraju, kada je videla krajnji rezultat scenaristkinja je progutala svoj ponos i izvinila se lično glumici.

Inače, Demi Mur je imala potpunu kontrolu nad intimnim scenama u filmu.

Izmenjen originalni scenario

- Radnja filma, prema prvom nacrtu scenarija, se zasniva na poverenju u odnosu bračnog para. Ono što se kasnije desilo je da je milijarder platio milion dolara, ali da ona ipak nije spavala s njim. Platio je da bi njen muž pomislio da su proveli noć u krevetu, a onda se brak raspao zbog nepoverenja. Ipak, na kraju producenti su rekli: "Ne, ona mora da spava s njim" - izjavila je scenaristkinja.

Profimedia
 

- Mislila sam da na kraju, ona treba da ostavi obojicu. Međutim, niko ovu opciju nije ni razmatrao. Film je nakon objavljivanja izazvao kontroverze jer, znate, kako sam mogla napisati nešto ovakvo? Film o ženi koja je provela noć s tipom za milion dolara. Ideja da žena nikada ne bi trebala da bude u iskušenju ili da bi trebala da bude toliko čista da ne možete snimiti film o tome - idite pogledajte francuske filmove!

Scenaristkinja je tvrdila da je velika feministkinja i da je deo njenog feminističkog pogleda na svet da se žene ne prikazuju kao vizije savršenstva na ekranu, "nego kao celovita ljudska bića s izborima".

Profimedia
 

Zanimljivo je da je inspiracija za film bila nepristojna ponuda koju je dobila slavna glumica Džoan Kolins. Naime, reditelj je nakon 20 godina od izlaska filma, u intervjuu za Entertainment Weekly otkrio da je film bio inspirisan događajem kada je muškarac ponudio milion dolara britanskoj glumici Džoan Kolins za jednu noć s njom. Ona je tu ponudu odbila.

Pre pet godina je objavljena informacija o snimanju rimejka "Nepristojne ponude", ali on nikada  nije snimljen, a za sada ni nema nagoveštaja za tako nešto.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike