Venecija zbog štrajka bez holivudskih zvezda? Organizatori poručuju: "Budite spremni na sve!"

20.07.2023

12:30

0

Autor: Dejan Ćirić

Osamdeseto izdanje festivala će biti "panevropsko", što znači da bi program mogao da se sastoji većinski od evropskih i azijskih naslova

Venecija zbog štrajka bez holivudskih zvezda? Organizatori poručuju: "Budite spremni na sve!"
Penelope Kruz - Copyright Profimedia

Zbog aktuelnog štrajka sindikata glumaca u Holivudu, crveni tepih na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Veneciji možda neće dočekati veliki broj holivudskih zvezda, kao što smo proteklih godina navikli. Međutim, direktor festivala Alberto Barbera trenutno radi na "planu B" u slučaju da obustava rada glumaca i scenarista potraje.

Profimedia
 

Prema pisanju THR Italia, Barbera je svojim saradnicima rekao da će osamdeseto izdanje festivala biti "panevropsko", što znači da bi program mogao da se sastoji većinski od evropskih i azijskih naslova, budući da će američkim glumcima biti najverovatnije biti zabranjeno promovisanje novih projekata.

Profimedia
 

Kandidati za Oskara u problemu

"Hajde da probamo da otkrijemo šta američki producenti i reditelji nameravaju da urade. U međuvremenu, mi ćemo napraviti alternativni program", rekao je Barbera, piše Euronews.

Direktor je, takođe, svojim saradnicima rekao da "budu spremni na sve i da ništa ne uzimaju zdravo za gotovo".

Uspeh (ili neuspeh) Venecijanskog festivala uticaće i na to kako će dalje teći sezona filmskih nagrada, ali i koliko će biti prostora za promovisanje kandidata za Oskara.

Kejt Blanšet, Venecija 2022./Profimedia
 

Ove godine smotru otvara novi film Luke Gvadanjina "Challengers" sa Zendejom u glavnoj ulozi, ali po svemu sudeći, jednu od trenutno najtraženijih glumica nećemo videti na crvenom tepihu. I reditelj je potvrdio da je situacija neizvesna.

- Naravno da glumci neće raditi promociju. Moramo da procenimo šta studiji žele, pa ćemo videti kako ćemo dalje - rekao je Gvadanjino.

Adam Drajver, Venecija 2022./Profimedia
 

Bez promocije filmova za vreme štrajka

Plan B sprema i Međunarodni filmski festival u Torontu, koji se održava od 7. do 17. septembra. 

Osamdeseti Filmski festival u Veneciji održaće se od 30. avgusta do 9. septembra, a kompletan program biće poznat 25. jula.

Podsećamo, holivudski glumci okupljeni oko sindikata SAG-AFTRA koji broji oko 160.000 članova, pokrenuli su štrajk nakon što su propali njihovi pregovori sa predstavnicima studija. Dok traje štrajk, glumci ne mogu da se pojavljuju u filmovima, niti da promovišu filmove koje su već snimili.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike