Retka otrovna knjiga pronađena u biblioteci u Engleskoj: Posveta sa arsenikom (FOTO)

30.10.2022

12:01

0

Obavljeno je i testiranje i uskoro će se znati koliko smrtonosnog metala sadrži

Retka otrovna knjiga pronađena u biblioteci u Engleskoj: Posveta sa arsenikom (FOTO)
Otrovna knjiga Moja lična bašta - Copyright Otrovna knjiga "Moja lična bašta"/Profimedia

Retka knjiga koja sadrži tragove smrtonosnog arsenika pronađena je u biblioteci u Lidsu, u centralnoj Engleskoj.

„Moja lična bašta: Godišnjak mladih baštovana“ (My Own Garden: The Young Gardener's Yearbook) objavljena je 1855. godine, a njene korice su živopisne zelene boje koja sadrži arsenik, teški metal koji u većim količinama može biti smrtonosan.

Rijan Ajzak, viša bibliotekarka, pronašla je naslov ove knjige u međunarodnoj bazi otrovnih spisa. Obavljeno je i testiranje i uskoro će se znati koliko arsenika sadrži.

Otrovna knjiga "Moja lična bašta"/Profimedia
 

Cilj projekta „Otrovna knjiga“, koji je pokrenuo Međunarodni institut za konzervaciju u Sjedinjenim Državama je da otkrije različita izdanja istorijskih knjiga u čijoj su štampi korišćeni opasni materijali i teški metali poput arsenika.

- Ovaj projekat je važan i kao pomoć bibliotekarima širom sveta da sarađuju i saznaju kako i kada su ovakve knjige štampane, kao i koje korake treba preduzeti da bi se brinulo o njima - rekla je Ajzak i dodala:

- Neverovatno, teški metali su nekada bili česti u proizvodnji knjiga kao način da se dobije estetski lepa nijansa zelene, a iako su ljudi bili svesni da su materije poput arsenika štetne, verovatno nisu znali da postoje načini na koje je moguće uneti ih u organizam.

Otrovna knjiga "Moja lična bašta"/Profimedia
 

Posveta u knjizi, u kojoj se nalaze saveti za mlade nade baštovanstva, pokazuje da ju je Karolina Got dobila od oca Vilijama 1855. godine.

Njih dvoje su članovi porodice Got iz Lidsa koja se bavila trgovinom vune.

- Činjenica da je knjiga pripadala porodici Got samo znači da je ona deo istorije Lidsa i da uz pažljivo čuvanje može ostati deo naše kolekcije - zaključila je Ajzak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: BBC

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike