Da li će poslednja slika Gustava Klimta postati najskuplja na svetu? Bila je još na štafelaju pre nego što je umro (FOTO/VIDEO)

17.06.2023

16:00

0

Zadnji put bila je ponuđena na prodaju pre 30 godina

Da li će poslednja slika Gustava Klimta postati najskuplja na svetu? Bila je još na štafelaju pre nego što je umro (FOTO/VIDEO)
Slika "Dama sa lepezom" - Copyright Profimedia

Kada se pojavi u Sotbiju u Londonu 27. juna, biće to najviše procenjena slika u istoriji aukcija, čak 65 miliona funti.

Reč je o poslednjem portretu velikog Gustava Klimta, "Dami s lepezom" koja je zadnji put bila ponuđena na prodaju pre trideset godina.

Profimedia
 

Klimt je u to vreme bio vrlo tražen portretista među bogatim Bečlijama, ali ovo nije naručeno delo, naslikao ga je za svoju dušu, ističe se u najavi aukcije.

Slika je nastala 1917. godine

Ulje na platnu prikazuje nepoznatu ženu, iako je bilo raznih teorija ko je "dama". Prepostavlja se da se zapravo radi o Johanni Staude, jednoj od Klimtovih omiljenih modela.

Tu je sliku Klimt naslikao 1917. godine i još uvek je bila na štafelaju u ateljeu u trenutku njegove smrti u februaru 1918. godine.

- Pun slobode i spontanosti, odražava Klimtovu radost u slikanju i slavljenju lepote u najčišćem obliku. Takođe otkriva njegov inovativni pristup. Tradicionalno, portreti su bili – i još uvek jesu – slikani u "portretnom (ili vertikalnom) formatu. Ovde se Klimt vraća kvadratnom formatu koji je koristio za svoje avangardne krajolike početkom veka dajući ovoj slici jedinstveni "moderni" štih" - piše u najavi aukcije.

Uticaj kineske i japanske kulture

Motivi u pozadini i na ogrtaču na slici "Dama s lepezom", poput lotosovih cvetova, feniksa i zmajeva, upućuju na kineski uticaj.

Poznato je, Klimtovo zanimanje za kinesku i japansku kulturu, imao je veliku kolekciju kimona i kineskih ogrtača kao i zbirku japanskih grafika na drvetu.

Slika je prošle godine bila i u fokusu jedne izložbe pod nazivom "Dama s lepezom – Gustav Klimt i Istok – Azija" u Beču, u muzeju Belvedere.

Profimedia
 

- Način na koji joj kimono klizi s ramena, čini se da je lepeza gotovo stavljena tamo da sakriju njene grudi, ovo očigledno nije nečija ćerka koju su poslali da joj naslikaju portret!

To je Klimt koji eksperimentiše i pomera granice - rekla je za The Art Newspaper Helena Newman, predsednica Sotbija za Evropu koji je sliku zadnji put prodao 1994. godine za 11,6 miliona dolara.

Profimedia
 

Tada se slika nalazila u zbirci Wendella Cherryja, američkog kolekcionara umetnina, a pre njega u vlasništvu bečkog industrijalca Erwina Böhlera, koji ga je kupio nedugo nakon što je Klimt umro.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike