Umetnica koja živi na planini Rudnik sa mačkama, psima, kozama i pilićima postavlja pitanje „Gde će ti duša?“ (FOTO)

06.06.2023

17:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Aleksandra Branković će u galeriji Monolog predstaviti novu seriju radova u okviru kojih istražuje tenzije između unutrašnje i javne ličnosti

Umetnica koja živi na planini Rudnik sa mačkama, psima, kozama i pilićima postavlja pitanje „Gde će ti duša?“ (FOTO)
Copyright Promo/Galerija Monolog

Aleksandra Branković je multimedijalna umetnica koja trenutno živi i radi na planini Rudnik okružena pilićima, kozama, mačkama i psima. Svoje stvaralaštvo je prenela na selo, a za izložbu „Gde će ti duša?“ vraća se u Beograd, gde će pokazati svoje radove u galeriji Monolog.

Promo/Galerija Monolog
 

Skrivena božanstva

U galeriji Monolog, 10. juna, predstaviće, u okviru samostalne izložbe pod nazivom „Gde će ti duša?“, novu seriju radova u okviru kojih istražuje tenzije između unutrašnje i javne ličnosti. Subjekti njenih radova spajaju suprotnosti - oni nisu ni žene, ni muškarci, već je njihov rod transcendentan i stvara fantaziju fluidnih idola.

Promo/Galerija Monolog
 

- Verujem da su svi ovi likovi androgeni, i važno mi je da slikam pojedince koji oličavaju ovaj kvalitet, delujući kao neka vrsta božanstva, a da pritom ostaju likovi sa kojima svako može da se poistoveti i koji ostaju obični. U suštini, oni predstavljaju sve nas, pošto svi posedujemo taj potencijal skrivenog božanstva -  naglasila je umetnica.

Promo/Galerija Monolog
 

U kuhinji za spavanje

U svojim radovima Aleksandra uglavnom koristi kolaže koje kombinuje sa crtanjem i slikanjem, a fokus njenih dela su i okruženja u kojima se živi, a koje Aleksandra transformiše. Tako se kuhinja pretvara u prostor za spavanje, trpezarije postaju radna mesta, a spavaće sobe za sanjarenje tokom dana.

Promo/Galerija Monolog
 

- Bilo mi je interesantno da su moji radovi smešteni u takve prostore. Verujem da se u stambenim prostorima odvijaju sve drame naših života. Svi razumemo koncept dnevne sobe, kuhinje - čitavo društvo diktira gde treba šta da bude. Živimo u društvu u kojem se sve oseća unapred, ali ne mora tako. Svakodnevicu možemo prevazići na razne načine i to je ono što me zanima da istražujem - zaključila je Aleksandra Branković.

Promo/Galerija Monolog
 

Zajedno sa umetnicom i kustosom Denisom Leom Hegićem, galerija Monolog će otvoriti izložbu „Gde će ti duša?“ u Cetinjskoj 15, 10. juna u 19 časova. Posetioci će moći da je vide svakog radnog dana od 10 do 18 časova do 30. juna.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike