Georgi Gospodinov osvojio Bukerovu nagradu: Lečenje Alchajmerove bolesti u "klinici za prošlost" (VIDEO)

24.05.2023

13:45

0

Svaki sprat predstavlja jednu deceniju bolesti

Georgi Gospodinov osvojio Bukerovu nagradu: Lečenje Alchajmerove bolesti u "klinici za prošlost" (VIDEO)
Georgi Gospodinov sa Bukerovom nagradom - Copyright Profimedia

Georgi Gospodinov sa svojim romanom "Vremensko sklonište" ("Time Shelter") dobitnik je Međunarodne Bukerove nagrade za 2023. godinu, saopštili su iz Geopoetike.  

Geopoetika, koja je ujedno bila i prvi Gospodinovljev izdavač u svetu, van bugarskog jezika ("Prirodni roman", 2001), uveliko radi na njegovom prevodu, koji bi vrlo skoro trebalo da bude dostupan domaćoj čitalačkoj publici.

Profimedia
 

Do sada je Geopoetika objavila pet dela Georgi Gospodinova - romane "Prirodni roman" (2001), "Fiziku tuge" (2013) i zbirke priča "I druge priče" (2011), "I sve postade mesec" (2016), "Sva naša tela" (2019).

Isceljujući tretman za obolele od Alchajmerove bolesti

Roman "Vremensko sklonište" govori o otvaranju "klinike za prošlost" koja obećava isceljujući tretman za obolele od Alchajmerove bolesti: svaki sprat predstavlja jednu deceniju bolesti, a pacijenti bivaju poslati u prošlost.

Književni kritičar Patrik MekGinis je u svom prikazu knjige u Gardijanu napisao da je "Vremensko sklonište" "vanvremenski roman".

Profimedia
 

Knjige Georgija Gospodinova, prevedene su na više od dvadeset pet jezika.

Jedan od vodećih glasova savremene evropske književnosti

U italijanskom listu “Republika”, Gospodinov je opisan kao „najbolja književnost o našem shvatanju vremena i njegovog prolaska“.

Georgi Gospodinov, rođen u Jambolu, 1968. godine, jedan je od najprevođenijih i međunarodno nagrađivanih bugarskih pisaca i jedan od vodećih glasova savremene evropske književnosti.

Kratkometražni animirani film „Slepa Vajša“ reditelja Teodora Uševa, rađen prema istoimenoj priči Gospodinova objavljenoj u zbirci „I druge priče“, bio je u najužem izboru za Oskara 2017.

Autor je više od petnaest knjiga poezije, proze, eseja, jednog grafičkog romana, libreta za operu koja je izvedena u Poznanju, kao i nekoliko scenarija za kratkometražne filmove u Bugarskoj.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike