Trijumf srpskih filmova na festivalu „Zlatni vitez“ u Rusiji: Od „Svete Petke“ do „Čudotvorca tumanskog“ (VIDEO)

06.06.2023

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Sedmodnevni program činila je konkurencija od 190 filmova iz 22 zemlje

Trijumf srpskih filmova na festivalu „Zlatni vitez“ u Rusiji: Od „Svete Petke“ do „Čudotvorca tumanskog“ (VIDEO)
Copyright Promo/Hadži Aleksandar Đurović

Na 32. međunarodnom filmskom festivalu „Zlatni vitez“, održanom u gradu Grozni (Čečenska Republika, Rusija), filmovi iz Srbije osvojili su značajne nagrade. Među laureatima su ostvarenja: „Sveta Petka - Krst u pustinji“, „Krošnja“, „Freska“, „Avantura karikature“ i „Čudotvorac tumanski“. Sedmodnevni program činila je konkurencija od 190 filmova iz 22 zemlje.

Promo/Hadži Aleksandar Đurović
 

„Zlatna diploma“ za „Svetu Petku“

U kategoriji dugometražni igrani film - priznanje „Zlatna diploma“ pripalo je ostvarenju „Sveta Petka - Krst u pustinji“. Kratkometražni dokumentarni film „Krošnja“ osvojio je priznanje „Zlatna diploma". Priznanje „Diploma" dodeljeno je filmu „Freska“. Animirani film „Avantura karikature“ dobio je Specijalnu diplomu žirija. Specijalno priznanje Mahačkalinske eparhije Ruske pravoslavne crkve pripalo je kratkometražnom igranom filmu „Čudotvorac tumanski“.

U selekciji dugometražnih igranih filmova našli su se i filmovi: „Oluja“,  „Nebesko“ i „Sveta Petka - Krst u pustinji“. U selekciji kratkometražnih igranih filmova Srbiju je predstavljao film „Čudotvorac tumanski“.

U selekciji dugometražnih dokumentarnih filmova srpski predstavnici su bili „Bez“, „Srpska princeza Ana Jakšić" i „Vojničke ljubavi zauvek“. U selekciji kratkometražnih dokumentarnih filmova su prikazani: „Krošnja", „Mali i veliki“, „Gligorićeva Mar del Plata - Kraljeva indijska varijanta“, „Na daljinu“ i „Jagorida".

U selekciji studentskih filmova su bili „Agape“ i „Nada“, dok su nas u selekciji animiranih filmova predstavljali „Avantura karikature“, „Iza vidljivog“, „Polutorka“, „Robi“ i „Smešilo".

Promo/Hadži Aleksandar Đurović
 

Srpski predstavnici u žiriju

Osim filmova iz Srbije, u selekcijama su se našli i filmovi srpskih autora iz Republike Srpske „Ne plači majko“ i iz Crne Gore „Freska“.

Na festivalu su među članovima žirija bili scenarista i producent Jovan Marković (animirani film), producent Sveta Strahinjić (kratkometražni dokumentarni film), glumica Ivana Žigon (dugometražni dokumentarni film), reditelj Hadži-Aleksandar Đurović (studentski film) i Vukan Marković (dugometražni igrani film).

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike