"Bucine dane" otvara „Naš razred“: Popularne predstave iz cele Srbije na pozorišnom festivalu u Aleksandrovcu

06.06.2023

11:00

0

Autor: Dejan Ćirić

Ove godine se obeležava decenija od smrti poznatog teoretičara i publiciste

"Bucine dane" otvara „Naš razred“: Popularne predstave iz cele Srbije na pozorišnom festivalu u Aleksandrovcu
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Pozorišni festival "Bucini dani" posvećen Milosavu Buci Mirkoviću, u svom osmom izdanju, biće realizovan od 20. do 25. juna u Aleksandrovcu.

Festival će se održavati u Domu kulture “Milosav Buca Mirković”, a novo izdanje obeležava 10 godina od smrti poznatog teoretičara i publiciste, i na repertoaru će ove godine biti pet pozorišnih predstava iz cele Srbije.

Repertoar

Tako će 20. juna festival otvoriti komad "Naš razred" poljskog pisca Tadeuša Slobođaneka, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, u produkciji beogradskog Narodnog pozorišta.

Uloge tumače mladi glumci: Nina Nešković, Suzana Lukić, Jelena Blagojević, Vučić Perović, Nedim Nezirović, Petar Strugar, Danilo Lončarević, Dragan Sekulić, Dušan Matejić i Jovan Jovanović.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Sledećeg dana, 21. juna, u selekciji će se naći nova verzija romana “Ana Karenjina” Lava Nikolajeviča Tolstoja, u režiji makedonskog autora Dejana Projkovskog (Novosadsko pozorište/Ujvideki Szinhaz), dok će 22. juna biti odigrana duo drama “Pluća” britanskog pisca Dankana Mekmilana, u kojoj igraju Goran Jevtić i Suzana Lukić (Opera i teatar Madlenianum u Zemunu).

Predstava "Pluća" Promo/Bojan Marojević
 

Predstava “Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19. veka”, prema tekstu i režiji Anđelke Nikolić, biće 23. juna na sceni Doma kulture. Koprodukciju ovog komada potpisuju Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu, Puls teatar u Lazarevcu, Seoski kulturni centar Markovac i Udruženje “Hop-la” iz Beograda. 

Narodno pozorište iz Beograda odigraće još jednu novu predstavu - “Očevi i oci” prema istoimenom romanu pisca Slobodana Selenića, u režiji Veljka Mićunovića.

Promo/Nebojša Babić/Narodno pozorište
 

Na zatvaranju festivala “Bucini dani” u nedelju, 25. juna, biće održana dodela nagrada “Zlatno zrno” i Veče filmske muzike “Boje noći”.

Ko je bio čuveni Buca Mirković?

Milosav Buca Mirković (Aleksandrovac, 1932 - Beograd, 2013) bio je srpski i jugoslovenski esejista, književni i pozorišni kritičar, pesnik, antologičar, prozaista.  Apsolvirao je jugoslovensku književnost na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1956, kada je počeo da se bavi književnom i pozorišnom kritikom. Bio je novinar i urednik u listovima „Mladost“, „Beogradska nedelja“ i „Politika Ekspres“.   

Bio je upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta (1974 -1978) i urednik u Izdavačkom preduzeću “Prosveta” i NIN-u (1978–1993). Objavio je niz pozorišnih studija, zbirke pesama i proze, knjige kritika i eseja, književno-kritičkih dela, antologije.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike