Ludnica zbog pola Holivuda na crvenom tepihu: Sve je spremno za Kanski festival (FOTO)

15.05.2023

13:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Film otvaranja je "Madam di Bari" u kom glavnu ulogu igra Džoni Dep

Ludnica zbog pola Holivuda na crvenom tepihu: Sve je spremno za Kanski festival (FOTO)
Copyright Profimedia

76. Kanski festival počinje sutra, 16. maja, i sve je spremno za najglamurozniji događaj u ovom delu godine, posle dodele Oskara. Crveni tepih na Kroazeti blistaće od bliceva i raskošnih toaleta čuvenih filmskih diva, a žiri predvođen Rubenom Ostlundom imaće težak zadatak kom filmu da dodeli Zlatnu palmu s obzirom na to da je konkurencija ove godine zaista žestoka.

Profimedia
 

Stara garda protiv novih generacija

Festival otvara film "Madam di Bari" u kom glavnu ulogu, razvratnog kralja Luja XV, tumači Džoni Dep koji će se već sutra pojaviti na crvenom tepihu.

Ovogodišnja zvanična selekcija uključuje velika imena - bivšeg dvostrukog dobitnika Zlatne palme Kena Louča, kao i Vima Vendersa, Nanija Moretija, Martina Skorsezea i mnoge druge. Stara garda će se takmičiti protiv imena kao što su Ves Anderson i Tod Hejns, kao i sa rekordnim brojem žena filmskih stvaralaca u konkurenciji.

Nikad veći broj rediteljki

Ukupno sedam od 21 takmičarskog naslova su režirale žene, što je istorijski rekord za festival koji je u više navrata bio na udaru kritika zbog nedostatka rodne zastupljenosti.  

Pedro Almodovoar dolazi sa jednim od najiščekivanijih filmova ove godine - gej vesternom „Strange Way of Life“ sa Pedrom Paskalom i Itanom Houkom u glavnim ulogama.

Profimedia
 

Megazvezde na Kroazeti

Što se tiče holivudskih zvezda, na crvenom tepihu se očekuje ludnica među fotografima i paparacima jer na Kroazetu stižu Leonardo Dikaprio i Robert de Niro koji igraju glavne uloge u Skorsezeovom filmu „Ubistva pod cvetnim mesecom“, inače velikim favoritom za pobedu, zatim Harison Ford, Mads Mikelsen i Fibi Voler-Bridž kao deo ekipe poslednjeg filma o Indijani Džonsu. Tom Henks, Margo Robi i Skarlet Džohanson predstavljaju „Asteroid City“, a tu su i Džud Lou i pomenuti Paskal i Houk.

Profimedia
 

Majkl Daglas će primiti počasnu Zlatnu palmu, a biće prikazano i poslednje delo Žan-Lik Godara.

Pored rekordnog broja rediteljki, ove godine desio se još jedan presedan vezan za film koji će zatvoriti festival, s obzirom da se prvi put u istoriji dešava da će to biti jedno animirano ostvarenje.

Festival će trajati do 27. maja.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike