Stara je preko hiljadu godina i vredna između 30 i 50 miliona evra: Čuvena Hebrejska Biblija na aukciji (FOTO)

14.05.2023

11:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Eksponat se još naziva i „Sasunov kodeks“

Stara je preko hiljadu godina i vredna između 30 i 50 miliona evra: Čuvena Hebrejska Biblija na aukciji (FOTO)
Hebrejska Biblija - Copyright Profimedia

Još nekoliko dana posetioci njujorške galerije „Sotbi” imaju priliku da vide, uz posebno zakazivanje termina, čuvenu Hebrejsku Bibliju, pre nego što u sredu, 17. maja, bude ponuđena na prodaju. Pre njih ovo drevno delo privuklo je pažnju mnogobrojnih posetilaca galerija u Londonu, Tel Avivu, kao i u nekim američkim gradovima prilikom svojevrsne turneje po Ujedinjenom Kraljevstvu, Izraelu i SAD. U poslednjih mesec i po dana ovaj rukopis predstavljen je publici u gradovima nekoliko država u cilju da se sa njegovom istorijskom i religijskom vrednošću upozna što veći broj ljudi, prenosi Politika.

Profimedia
 

Za artefakt star više od 1.100 godina među kolekcionarima vlada veliko interesovanje, jer je reč o jednom od najstarijih i najkompletnijih biblijskih rukopisa. Vrednost Hebrejske Biblije prema procenama aukcijskih stručnjaka iznosi između 30 miliona i 50 miliona dolara. Njujorški „Sotbi”, aukcijska kuća koja će 17. maja organizovati prodaju, a svi zainteresovani imaće mogućnost da je prate uživo preko interneta, iznosi podatak da je ovaj rukopis najstarije biblijsko delo.

Jedan od najvažnijih tekstova civilizacije

„Sasunov kodeks“, kako se još naziva vredni eksponat, nastao je oko 900. godine, a Ričard Ostin, ekspert za knjige i rukopise ove aukcijske kuće nazvao ga je „vitalnim kamenom ljudske istorije”.

- „Kodeks“ je dugo imao visoko mesto u panteonu preživelih istorijskih dokumenata i nesporno je jedan od najvažnijih i jedinstvenih tekstova civilizacije - rekao je Ostin prilikom predstavljanja ovog dela.

Profimedia
 

Rukopis je u odličnom stanju, navode eksperti uz napomenu da mu nedostaje samo nekoliko listova. On povezuje 24 knjige Starog zaveta i dovodi ih u vezu sa „Svicima sa Mrtvog mora”, spisima u kojima je sačuvan sadržaj od velikog istorijskog i religijskog značenja.

- U ovom delu otkrivena je monumentalna transformacija u istoriji Hebrejske Biblije. Biblijski tekst u formatu knjige označava kritičnu prekretnicu u načinu na koji sagledavamo istoriju Božanske reči kroz hiljadu godina i predstavlja dokaz o tome kako je ovaj rukopis uticao na stubove civilizacije - izjavila je svojevremeno Šeron Liberman Minc, viši stručnjak za hebrejske rukopise u „Sotbiju”.

Profimedia
 

Biblija je pisana na hebrejskom jeziku, na kojem je Stari zavet originalno i napisan, a pojedini delovi beleženi su na grčkom i aramejskom.

Ukoliko na aukcijskoj prodaji u sredu artefakt zaista bude dostigao cenu od 50 miliona dolara, postaće najvrednije istorijsko izdanje ikada prodato na jednoj aukciji. Ovaj rekord trenutno drži Ustav SAD u vlasništvu milijardera Keneta Grifina koji ga je kupio 2021. godine za 43,2 miliona dolara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike