Neverovatno! Rekordna cena u istoriji za Bibliju staru hiljadu godina (FOTO)

18.02.2023

14:00

0

"Ovo je vitalni kamen temeljac ljudske istorije", izjavio je Ričard Ostin iz Sotbija

Neverovatno! Rekordna cena u istoriji za Bibliju staru hiljadu godina (FOTO)
Biblija stara hiljadu godina - Copyright Profimedia

Biblija stara hiljadu godina, naći će se na Sotbijevoj aukciji. Pre toga biće izložena u aukcijskoj kući  u Londonu od 22. do 28. februara, prenose svetski mediji.

Očekuje se da će se ova Biblija na aukciji za kupce naći u maju, a prema navodima medija biće ponuđena za neverovatno rekordnu cifru koja bi mogla dostići brojku od 50 miliona dolara.

"Sasonov kodeks", kako je nazvana po svom najpoznatijem vlasniku Davidu Solomonu Sasonu, datira iz 900. godine

Profimedia
Biblija će u maju biti pred kupcima

Kamen temeljac ljudske istorije

Ukoliko dostigne cenu od 50 miliona dolara biće najvredniji istorsijki dokument koji je ikad prodat na aukciji.

- Ovo je vitalni kamen temeljac ljudske istorije - izjavio je Ričard Ostin iz Sotbija. Upitan o tome ko bi mogao da bude potencijalni kupac jednog od najvrednijih rukopisa ikada ponuđenih na aukciji, Ostin odgovara da ih ima mnogo.

- To je ključni tekst civilizacije. Teško je pronaći tekst koji je imao veći uticaj od Biblije u istoriji čovečanstva - rekao je predstavnik kuće Sotbi.

Nedostaje nekoliko stranica

Knjiga je u odličnom stanju i nedostaje joj samo nekoliko stranica. Ona povezuje 24 knjige takozvane hebrejske Biblije i povezuje ih sa čuvenim "Svicima sa Mrtvog mora" koji potiču iz trećeg veka.

Profimedia
Pojedini odlomci napisani su na grčkom i aramejskom

Biblija je na hebrejskom jeziku, na kom je Stari zavet originalno i napisan, a pojedini odlomci napisani su na grčkom i aramejskom.

Iako Svici pokrivaju veliki deo hebrejske Biblije, njihova nepotpunost ih čini teškim za proučavanje. Zbog toga ova knjiga predstavlja bolju osnovu za proučavanje monoteističkih avramskih religija.

Inače ovo nije prvi put da se na aukcijama postižu ovako neverovatne cene. Prošle godine milijarder Ken Grifin, platio je 43,2 miliona dolara za prvo izdanje američkog Ustava, a Bil Gejts, 1994. godine 30,8 miliona dolara, za kolekciju naučnih spisa koji sadrži crteže Leonarda da Vinčija.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike