Otkrili zlostavljanje u filmu nakon 55 godina: Traže pola milijarde zbog golišavih scena (FOTO)

05.01.2023

18:00

0

Paramount Pictures tek treba da odgovori na vesti o tužbi

Otkrili zlostavljanje u filmu nakon 55 godina: Traže pola milijarde zbog golišavih scena (FOTO)
Mladi glumci u filmu "Romeo i Julija" - Copyright Profimedia

Holivud ponovo trese jedan od seksualnih skandala. Ovog puta, skandal se dogodio pre 55 godina, a žrtve su bile tadašnje mlade zvezde filma "Romeo i Julija".

Glumci Olivija Hasi i Lenard Vajting podneli su tužbu protiv Paramount Pictures-a za prevaru i seksualno zlostavljanje.

Zvezde filma „Romeo i Julija“ Franka Zefirelija iz 1968. godine podigle su tužbu zbog snimanja golišavih scena u ovom filmu kada im je bilo 15 i 16 godina.

Profimedia
 

Reditelj je rekao da neće biti golih scena

I Hasi i Vajting naveli su da im je reditelj rekao da u filmu neće biti golih scena.

Međutim, tokom zadnjeg dana snimanja navodno im je rekao da će film „propasti“ ako ne snime scenu u kojoj su oni bez odeće.

- Ono što im je rečeno i ono što je izašlo u javnost su dve potpuno različite stvari. Verovali su Franku. Kao 16-godišnji glumci verovali su da neće zloupotrebiti njihovo poverenje. Franko im je bio prijatelj, a i kad imate 16 godina, šta ćete drugo nego da mu verujete. Nisu imali drugu opciju. Nije tada bilo #MeToo pokreta“ - rekao je menadžer glumaca Toni Marinoci.

– U tužbi se navodi da su te scene snimljene bez njihovog znanja i sada traže odštetu za koju se veruje da premašuje 500 miliona dolara – prenosi Daily Mail.

Profimedia
 

Nominovan za četiri Oskara

Film je bio hit i nominovan je za četiri Oskara, ali je takođe izazvao kontroverze zbog scene u spavaćoj sobi, koja je uključivala Vajtingovu zadnjicu i Hasijine gole grudi.

Film je objavljen 1968. godine i nominovan je za Oskara, a Zefireli je dobio nominaciju za najboljeg reditelja. Umro je 2019. u 96 godini.

U tužbi se navodi da je Zefireli, uveravao oboje glumaca da u filmu neće biti golotinje i da će u sceni u spavaćoj sobi nositi donje rublje u boji kože. No u poslednjim danima snimanja reditelj ih je navodno preklinjao da nastupe goli s našminkanim telom "inače će film propasti".

Hasi je tada imala 15 godina, a Vajting 16. Prema tužbi, Zefireli im je pokazao gde će biti postavljena kamera i uveravao ih da golotinja neće biti fotografisana ni objavljena u filmu.

Šta tačno piše u tužbi

U tužbi se navodi da je reditelj bio nepošten i da su Vajting i Hasi zapravo snimljeni goli bez njihova znanja.

Prema pritužbi, Hasi i Vajting pretrpeli su duševnu bol i emocionalni stres  u 55 godina od izlaska filma, a takođe su izgubili priliku za posao.

Uprkos uspešnim nastupima, Hasi i Vajting imali su vrlo ograničenu glumačku karijeru nakon Romea i Julije.

- Gole slike maloletnika su nezakonite i ne bi trebalo da se izlažu. Bila su to vrlo mlada naivna deca u 60-ima koja nisu shvatala šta će ih pogoditi. Odjednom su postali poznati na nivou koju nisu očekivali, a uz to su bili zlostavljani na način s kojim se nisu znali nositi - rekao je advokat glumaca Solomon Grizen.

Profimedia
Olivija Hasi i Lenard Vajting danas

Tužba se delom oslanja na kalifornijski zakon koji je privremeno obustavio zastarevanje dela za starije tužbe za seksualno zlostavljanje dece, a sudovi su uočili priliv pritužbi protiv američkih izviđača i Katoličke crkve, među ostalim organizacijama.

Paramount Pictures tek treba da odgovori na vesti o tužbi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike