Za samo 70 dana Van Gog je naslikao nekoliko remek-dela: Poslednji meseci života slavnog slikara u selu na severu Francuske (FOTO/VIDEO)

13.05.2023

12:00

0

Prvi put na jednom mestu radovi nastali u odlučujućem periodu koji će obeležiti istoriju umetnosti

Za samo 70 dana Van Gog je naslikao nekoliko remek-dela: Poslednji meseci života slavnog slikara u selu na severu Francuske (FOTO/VIDEO)
Vinsent van Gog - Copyright Profimedia

Cvetni vrtovi, bujni pašnjaci, idilične farme, sve su to bili motivi slikara Vinsenta van Goga u leto 1890. godine u selu Over-sur-Oas na severu Francuske tokom poslednjih meseci njegovog života, a po prvi put organizovana je izložba posvećena ovoj odlučujućoj fazi.

Profimedia
 

Van Gogov muzej u Amsterdamu prikazuje od danas veliki deo dela slavnog holandskog slikara iz perioda dok je bio u Overu, objavljeno je na sajtu muzeja.

- Ova odlučujuća i poslednja faza u njegovom umetničkom razvoju trajala je oko 70 dana -izjavila je direktorka muzeja Emili Gordenker.

Čak i za amsterdamski muzej, koji ima najveću Van Gogovu zbirku na svetu, to je jedinstvena izložba koja će trajati do 3. septembra.

Profimedia
 

Od ukupno 74 slike koje je Van Gog napravio u Overu, 50 je izloženo, kao i više od 30 crteža i skica.

Prošlo je 170 godina od rođenja Van Goga

Van Gog rođen je 30. marta 1853. u holandskom gradiću Zindert i ove godine navršilo se 170 godina od njegovog rođenja.

Za života je bio nepoznat, neshvaćen, i nepriznat umetnik koji je prodao samo jednu sliku. Ipak uspeo je da promeni istoriju slikarstva.

Profimedia
 

- Rizikovao sam svoj život zbog posla, i koštalo je me to - poslednje su reči koje je zapisao Van Gog u idiličnoj oazi francuskog sela Over sir Oaz.

Ceo život je proveo u finansijskim problemima, a danas njegove slike dostižu vrtoglave cifre.

Sliku „Irisi“ kupio je australijski biznismen Alan Bond u Njujorku za 53,9 miliona dolara.

Profimedia
 

Slika "Žitno polje sa čempresima“ prodata je Valteru Anenbergu, američkom izdavaču za 57 miliona dolara. „Autoportret bez brade“ prodata je u Njujorku za 71,5 miliona dolara.

Stvorio je više od 2.100 dela

Za nešto više od deceniju rada, stvorio je više od 2.100 dela, uključujući 860 ulja na platnu i više od 1.300 akvarela, crteža, skica i grafika.

Njegov opus obuhvata autoportrete, pejzaže, mrtvu prirodu i portrete, a najčešći motivi su čempresi, polja pšenice i suncokreti.

Zanimljivo je da je skoro otkriven do sada nikad viđen autoportret.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike