Četrdeset godina kultnog filma "Flešdens": Vrući ples Pepeljuge koja je osvojila svet (FOTO/VIDEO)

18.04.2023

21:30

0

Ostvarenje je prvi put prikazano 15. aprila 1983. godine, zaradivši 92,9 miliona dolara

Četrdeset godina kultnog filma "Flešdens": Vrući ples Pepeljuge koja je osvojila svet (FOTO/VIDEO)
Scena iz filma "Flešdens" - Copyright Profimedia

Filmovi sa puno plesa su sedamdesetih i osamdesetih godina bili veoma popularni. Neki od njih su postali kultni i njihova slava ne bledi ni nakon više decenija poput ostvarenja "Flešdens".

Prošlo je tačno 40 godina od ovog  plesnog filma u kojem su glavne uloge igrali Dženifer Bils i Majkl Nuri.

Profimedia
 

"Flešdens" je prvi put prikazan 15. aprila 1983. godine, zaradivši 92,9 miliona dolara.

Kompanija "Paramaunt film" je tada označila prvu saradnju producenata Džerija Brukhajmera i Dona Simpsona, kasnije poznatih po blokbasterima kao što su "Policajac sa Beverli Hilsa" i "Top Gan".

Najseksi scene vrućeg plesa

Glumica Dženifer Bils se proslavila ulogom u "Flešdensu", a njene scene vrućeg plesa još uvek se smatraju jednim od najseksi plesnih scena ikad snimljenih.

Filmski kritičari su prezreli ovaj film ali publika je zavolela priču o Aleks, osamnaestogodišnjoj devojci koja je radila kao varilac preko dana i plesala tokom noći. Uživali su u erotičnim, akrobatskim plesovima koji su zapravo bili MTV spotovi dodatno uneti u film.

Profimedia
 

 

Tim filma se borio da izabere glavnu glumicu, a reditelj Adrijan Lejn je taj posao poverio Dženifer Bils iako je u igri bila i Demi Mur.

- Šefovi u Paramountu nisu mogli da se odluče, pa su doveli sve sekretarice da pogledaju ekranske testove, i svi su izabrali Dženifer - ispričao je jednom prilikom Džeri Brukhajmer za The Hollywood Reporter.

Priča o Pepeljugi

- Priča smeštena u Pitsburgu je zapravo priča o praćenju snova i priča o Pepeljugi - navodi u svom tekstu o "Flešdensu" Njujork Tajms.

Zanimljivo je da je za većinu scena plesa Dženifer imala dvojnice i to čak četiri.

Glumica je dobila ponudu da snimi nastavak filma, ali je odbila uz obrazloženje da joj "novac nikada nije bio motiv". Ona je imala samo 18 godina kada je dobila ulogu.

Profimedia
 

U intervjuu za The Hollywood Reporter navela da je pre audicije radila u Parizu nakon što je završila srednju školu i da se nadala da će uštedeti nešto novca. Kada je nameravala da se vrati kući u Čikago, dobila je pismo od svog agenta da svrati u Njujork na audiciju.

Po sletanju u "Veliku jabuku", glumica je provela noć spavajući napolju u parku dok ju je njena majka preklinjala da ostane kod rođaka u gradu tokom procesa audicije.

Kada je saznala da je uloga bila njena, Bilsova je te jeseni već nakratko počela da studira na Univerzitetu Jejl.

Odbila da se skine

Tokom snimanja, zamoljena je da uradi scenu bez odeće, ali je odbila.

- Adrijan Lejn me je zvao i pokušavao da me ubedi da će on to učiniti sa ukusom. Samo sam rekla: "Sa poštovanjem prema tebi, ali ja te ne poznajem" - ispričala je glumica.

Ona je ispričala i kako je nastala čuvena majica koja otkriva jedno rame.

- Ostavila sam majicu predugo u sušilici, tako da nisam mogla da provučem glavu kroz rupu. Zato sam izrezala rupu da bude veća. A onda je kostimograf Majkl Kaplan samo učinio boljom - rekla je Bilsova.

Profimedia
 

Za glavnu mušku ulogu u "Flešdensu" u konkurenciji je bio i Kevin Kostner, koji je čitao tekst sa Bils i drugim glumicama, ali je na kraju ipak odabran Majkl Nouri, za koga su govorili da je bio „zgodan i talentovan glumac“.

Oskar za najbolju pesmu

Najbolji deo filma je  muzika a jedna od najpoznatijih pesama iz filma "Flešdens" je "Flashdance... What a Feeling?" Ajrin Kare

Ova pesma je provela šest nedelja na prvom mestu Billboard Hot 100 liste u Americi i bila na vrhu svetskih top lista.

Profimedia
 

Prodata je u više od milion primeraka, osvojila je Oskara i Zlatni globus za najbolju originalnu pesmu, a Ajrin Kari je donela nagradu Gremi za najbolje žensko pop vokalno izvođenje.

Ajrin je preminula prošle godine u 63. godini.

Zanimljivo je da je "Flešdens" imao uticaja na stvaranje modnog trenda koji je podrazumevao majice koje otkrivaju jedno rame i grejače za noge kao što je imao uticaj i na popularizovanje brejkdensa.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike