Raskošan spektakl u Pozorištu na Terazijama: „Flešdens“ u punom sjaju

17.11.2021

12:05

0

Autor: Dejan Ćirić

Zanimljivo je da se ovaj mjuzikl izvodi mahom u Evropi i to u Švajcarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj i Španiji

Raskošan spektakl u Pozorištu na Terazijama: „Flešdens“ u punom sjaju
fles dens 1 - Copyright Mjuzikl "Flešdens" Promo/Dalibor Tonković

Ne deševa se retko ni na Brodveju, ni na londonskom Vest Endu, da na osnovu filma nastane pozorišna predstava. Takav je slučaj i sa mjuziklom „Flešdens”. Ovaj pozorišni hit rađen je prema čuvenom filmu čija je premijera održana 1983. godine sa Dženifer Bils i Majklom Nurijem u glavnim ulogama, i koji je ostao upamćen pre svega po velikim hitovima i atraktivnim plesnim numara.

Mjuzikl “Flašdens” scenska je adaptacija muzičkog filma, koja je rađena prema knjizi Toma Hedlija i Roberta Kerija. Autor muzike je Robi Rot, koji je sa Kerijem pisao stihove. Predstava je imala svoju svetsku premijeru iste godine u Kraljevskom teatru u Plimutu, kao deo desetomesečne turneje po Velikoj Britaniji, nakon čega su usledila londonska izvođenja na Vest Endu.

Mjuzikl "Flešdens" Promo/Dalibor Tonković
 

Američka turneja mjuzikla “Flašdens” održana je 2012. godine. Zanimljivo je da se ovaj mjuzikl izvodi mahom u Evropi i to u Švajcarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Austriji, Francuskoj i Španiji.

U središtu radnje mjuzikla “Flešdens” jeste ambiciozna Aleks Ovens, devojka koja danju teško radi u čeličani zajedno sa brojnim prijateljima, dok noću nastupa u lokalnom baru izvodeći svoje neobične plesne numere.

Zaplet počinje kada se u fabrici pojavi sin vlasnika čeličane Nik Harli, koji se zaljubljuje u Aleks, radnicu fabrike njegovih roditelja. Za to vreme njena najbolja prijateljica Glorija podstiče Aleks da smogne snage i ostvari svoj san i prijavi se na audiciju za uglednu akademiju Šipli.

Mjuzikl "Flešdens" Promo/Dalibor Tonković
 

Nespretnim potezima bogati mladić i sin uticajnih roditelja, Nik ugrožava njenu želju za samostalnošću i uspehom na svoj način, dok će otpuštanje njenih prijatelja s posla, kao i sve češće nastupanje devojaka iz finog Harijevog bara u klubu sumnjive reputacije zbog krize, ovu ljubavnu priču osenčiti tamnijom bojom.

Asocijacije na mjuzikl “Flešdens” uglavnom su vezane za muzičke numere poput “I Love Rock 'n' Roll", "Gloria", "Maniac", "What a Feeling”… kao i plesnih numera, jednog od gradivnih materijala ovog mjuzikla.

Prva proba predstave održana je 30. avgusta 2021. godine. Autorski tim  predvodi reditelj Vladan Đurković, prepev songova uradio je Slobodan Obradović, autor orkestracije je Aleksandar Sedlar, koreograf Milica Cerović, dirigenti su Vesna Šouc i Milan Nedeljković, kostimograf Jelena Stokuća i scenograf Marija Kalabić.

Mjuzikl "Flešdens" Promo/Dalibor Tonković
 

Premijera je zakazana za 19. novembar, a glavne uloge tumače Slaven Došlo, Tanja Bošković, Milan Antonić, Miroljub Turajlija i drugi.

Kao posebna zanimljivost u vezi sa ovom postavkom mjuzikla “Flešdens” jeste angažovanje nekoliko mladih učesnika koji prvi put nastupaju u Pozorištu na Terazijama. To su  Nevena Nerandžić, Mina Nenadović, Arsenije Tubić, zatim Marta Bogosavljević i Teodora Tomašev, koji su poput Aleks, u predstavu došli preko audicije.

U najnovijoj predstavi Pozorišta na Terazijama osim već poznatih, igra i veliki broj novih mladih igrača takođe prvi put angažovanih u pozorištu na osnovu audicije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike