30 godina od najpoznatijeg prekrštanja nogu u istoriji filma: Kult "Niskih strasti"

21.03.2022

19:45

0

I mada nam se danas čini da niko drugi bolje nije mogao da odigra ovu ulogu od inteligentne i zanosne Šeroun Stoun, istina je da ona nije bila prvi izbor reditelja

30 godina od najpoznatijeg prekrštanja nogu u istoriji filma: Kult "Niskih strasti"
Copyright Printscreen Youtube

Od kultne scene ispitivanja u policijskoj stanici, kada Šeron Stoun prekršta noge, prošlo je 30 godina.

I mada nam se danas čini da niko drugi bolje nije mogao da odigra ovu ulogu od inteligentne i zanosne Šeroun Stoun, istina je da ona nije bila prvi izbor reditelja, a da su mnoge glumice, pre nje odbile baš ovu ulogu. Majkl Daglas je predlagao da se u ulozi hladnokrvnog ubice nađe Kim Bejsindžer, Džulija Roberts, Meg Rajan ali one su odbile.

Profimedia
 

Reditelj filma Pol Verhoven je na umu čak imao i Demi Mur. Međutim, kako kaže ona stara narodna - “Nije kome je rečeno, već kome je suđeno”, i ovaj film bez Šeron Stoun danas bi bio nezamisliv.

Šeron Stoun do ovog filma nije bila slavna ali je radila sa Verhovenom u “Totalnom opozivu”.  Fasciniran njenom transformacijom, na kraju je izabrao nju za “Niske strasti”.

- Fasciniran sam kako u jednoj sekundi u njenim očima može da se vidi taj prelaz između ljubavi i mržnje - rekao je reditelj.

Kultna scena u kojoj Šeroun Stoun tokom policijskog ispitivanja prekršta noge, dok na sebi nema gaćice, prvobitno nije bila tako zamišljena. To je trebalo da bude jedna dosadna scena policijskog ispitivanja međutim reditelj se “dosetio” kako da ipak promeni scenu koja je bila prilično “zakucana”.

Printscreen Youtube
 

- Kada smo snimali deo (gde Ketrin raskrsti noge), reditelj me je zamolio da skinem donji veš, jer je rekao da belo reflektuje svetlost. I ja sam to učinila. Snimatelj mi je rekao da ništa ne vidi. U to vreme, monitori su bili mnogo manje sofisticirani nego sada, pa čak i kada su mi puštali scenu, nisam videla nikakve probleme - rekla je Šeron za "Daily Mail".

Iako je kasnije tvrdila da je u ovoj sceni zloupotrebljena, nakon konsultacija advokata, ipak je pristala da film bude prikazan sa ovom scenom.

Profimedia
 

- Bilo bi mnogo poštenije i razumnije da su mi to prvo pokazali. Razgovarala sam sa svojim advokatom, odvagao je svoje mogućnosti i onda doneo odluku da dozvolim da scena ostane takva kakva jeste. Kada se osvrnem na to, i dalje mislim da je to bio pravi izbor za film, čak i ako mi je trebalo neko vreme da dođem do tog zaključka - rekla je glumica, koja je ošamarila reditelja kad je prvi put videla scenu na filmskom platnu.

Bela haljina s rolkom, bez rukava učinila ju je slavnom. Elen Mirojnik dizajnirala je ovu osnovnu, ali vrlo efektnu haljinu od nule.

- Odlučili smo se za belu od glave do pete, jer je moj lik imao prizvuk Hičkoka. Elen je dizajnirala haljinu tako da mogu da sedim kao muškarac kada me ispituju. Dala mi je mogućnost da pomičem ruke i noge, zauzimam prostor i držim kontrolu nad prostorijom punom muškaraca - ispričala je glumica.

Profimedia
 

Kostimografkinja Elen Mirojnik odvela me je u ulicu Rodeo Drive na Beverli Hilsu i rekla: „Možete odabrati sve što želite za svoj likˮ, priznala je Šeron.

Glumica je otišla pravo u Hermès i odabrala kremasti ogrtač od kašmira za svoj alter ego na ekranu, Ketrin Tramel, koji se može videti prebačen preko njenih ramena na početku filma.

Šeron Stoun je na premijeru filma otišla sa prijateljicom glumicom Fej Danavej.

- Nikada neću zaboraviti trenutak kada se završio. U bioskopu je bila potpuna tišina, a Fej me je uhvatila za ruku i rekla: "Ne mrdaj". Konačno je publika počela da navija, a Fej je rekla: "Sada si velika zvezda i svi mogu da te poljube u zadnjicu." Zaista sam osetila kako se moj život promenio u tom trenutku - rekla je Šeron.

Uloga joj je donela svetsku slavu ali ne i novac, bar prema njenim tvrdnjama.

- Nisam plaćena da glumim u "Niskim strastima", dobila sam malo para. Majkl je zaradio 14 miliona dolara i bonuse. Nisam zaradila dovoljno novca da kupim haljinu za narednu dodelu Oskara - rekla je Šeron.

Profimedia
 

“Niske strasti” su erotski triler koji je prvi put prikazan 18. marta 1992. godine u Los Anđelesu.

Snimanje u San Francisku su pratile demonstracije aktivista za prava LGBT, a policija je svakodnevno štitila ekipu filma.
 
Film je nakon prikazivanja izazvao brojne kontroverze zbog eksplicitnih scena seksa, uključujući i scenu silovanja.

Profimedia
 

Film je izazivao različite kritike ali je na bioskopskim blagajnama uspeo da zaradi 352 miliona dolara, što ga je činilo četvrtim po zaradi u toj godini pored velikih filmskh hitova kao što su “Telohranitelj” i “Sam u kući 2”.

Scenario za “Niske strasti” je napisan 1980. godine i izazvao je pravi mali rat među producentima, koji je okončan tako što ga je “Carolco Pictures” kupio za tri miliona dolara.  Scenario je napisao Džo Esterhas. Reditelj filma je predlagao izmene scena od kojih je jedna uključivala lezbejsku scenu, što je Džo odbio. S obzirom na to da reditelj i producent nisu odustajali, scenarista se povukao ali ipak nakon četiri prepravke vratili su se izvornom scenariju, a reditelj je priznao da su njegovi predlozi bili “veoma glupi”.

Profimedia
 

Nastavak filma snimljen je 14 godina kasnije ali nije postigao ni blizu veliki uspeh kao prvi deo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike