Goran Petrović otkriva tajne svojih romana „Papir“ i „Ikonostas“: Književno veče u SKC

04.04.2023

11:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Književnik je za ova dela dobio nagradu Beogradski pobednik, Nagradu Vukove zadužbine, kao i nagradu „Beskrajni plavi krug“

Goran Petrović otkriva tajne svojih romana „Papir“ i „Ikonostas“: Književno veče u SKC
Goran Petrović - Copyright Nebojša Babić

U sredu, 5. aprila od 19 sati, u Velikoj sali SKC-a, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih pisaca Goran Petrović predstaviće svoje nove, višestruko nagrađivane romane „Papir“ i „Ikonostas“.

Promo/Laguna
 

Pored autora, govoriće profesor Aleksandar Jerkov. Urednik programa je Vesna Kapor.

Renesansna Italija i putovanje ikona

Priča o jednom događaju u renesansnoj Italiji poslužila je Goranu Petroviću da raskošno ispripovedanu povest „Papir“ uobliči u dalekosežnu i duhovitu metaforu o smenama života i smrti, o tajnama pisanja i stvaranja uopšte.

U fantastičnoj pripovesti „Ikonostas“ ikone će na svom putu doživeti mnoge nevolje, presretaće ih i Turci, i razbojnici, i morske nemani, i vremenske nepogode, dočekivati i klanjati im se vernici, mnoge će se zauvek izgubiti, a u despotov dvor stići će samo jedna, oštećena i gotovo neprepoznatljiva, pa ni despotov savetnik Konstantin Filozof neće razaznati o kojem se svetitelju radi.

Promo/Laguna
 

Petrović je za nove romane dobio nagradu Beogradski pobednik, Nagradu Vukove zadužbine, kao i nagradu „Beskrajni plavi krug“ za 2022. godinu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike