"Darovao je glumi svoj otmeni i duhovni izraz": Komemoracija Tanasiju Uzunoviću (FOTO)

18.03.2023

12:12

0

Veliki bard biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju

"Darovao je glumi svoj otmeni i duhovni izraz": Komemoracija Tanasiju Uzunoviću (FOTO)
Komemoracija Tanasiju Uzunoviću u Narodnom pozorištu Beograd - Copyright ATA Images/ Marija Mlađen

Komemoracija bardu Tanasiju Uzunoviću, koji je preminuo 10. marta u 81. godini, održana je u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Veliki glumac biće sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u 14.30 časova, a opelo će početi u 14 sati.

Komemoracija je počela govorom upravnika Svetislava Buleta Goncića, koji je prvo pozvao na minut ćutanja.

Tanjug/Tara Radovanović
 

- Danas se sa ovog mesta opraštamo od Tanasija Uzunovića, velikog glumca koji je obeležio film i pozorište. To vreme sa njim nikada nije bilo obično, a to znaju svi koji su imali priliku da rade sa njim.

Ulogom Zarije Vučića u „Velikoj drami“ ulazi na velika vrata Narodnog pozorišta. Darovao je ovoj sceni svoj produhovljeni, otmeni, duhovni izraz.

ATA Images/ Marija Mlađen
 

Otišao je jedan od poslednjih velikih glumaca generacije onih koji su nas stvorili i ostavili dragocena blaga. I sada, sa svih strana, gleda nas neko od njih. Gleda nas Tasa, dobri duh, pravedni, podsećajući nas da moramo čuvati blago – rekao je Goncić.

Ništa mu se nije praštalo, a dar još manje

O Tanasiju su govorili i mlade kolege Kalina Kovačević i Bojan Krivokapić.

- Opraštamo se danas od velikog glumca. Ništa kod njega nije bilo slučajno i nepromišljeno. Ispred svog vrmena sa istančanim osećajem za estetiku.

Marija Mladjen/ATAImages
 

Kažu da život mora da bude sadržajan, a to podrazumeva puno bola. Još od rođenja ga je pratilo poreklo kao krst koji je morao da nosi. Ništa mu se nije praštalo, a dar još manje. Imala sam privilegiju da ga gledam kako stvara. Biti individualac u glumačkom poslu nije lako.

Cena koja se zbog toga plaća je velika, ali osećaj slobode je neprocenjiv. Vi ste bili slobodan čovek. Nedostajaće mi da vam pred predstavu priđem poljubim vas i kažem "Dobro veče Taso" i vaš džentlmenski odgovor "Moje poštovanje mlada damo" i tako 20 godina. Neka vam bog da rajsko naselje - rekla je Kalina Kovačević i rasplakala sve u sali.

Tasa je igrao kralja u poseldnjoj ulozi, nimalo slučajno

Marija Mladjen/ATAImages
 

Poslednju ulogu ostvario je u drami Siniše Kovačevića - „Godine vrana“, premijerno izvedene u martu 2022. godine, u kojoj je u alternaciji sa Dragoslavom Ilićem, tumačio lik Kralja Petra, na šta se posebno osvrnuo Petar Božović.

- Eto, i ta poslednja uloga u teatru, Tasa je igrao kralja, nimalo slučajno. Kada su pitali glumca Alena Delona, koji je odlučio da se povuče, kako se oseća, on je samo rekao da mu najteže pada taj rastanak od glume. Tasa sebi nije dozvolio da se rastane od glume, on je igrao do kraja, baš i u “Godine vrana” i u “Velikoj drami”. Uzun na turskom jeziku znači - “veliki”. Uzun Tanasije, hvala ti nas svemu, neka ti je laka zemlja - rekao  je Petar Božović.

Tasos sa Rodosa, komplikovano divan

Marija Mladjen/ATAImages
 

Od Tanasija Uzunovića oprostio se i glumac Vojin Ćetković.

- Moj prvi partner bio je Tanasije Uzunović. Onaj ko je plašio hrabre partizane i koga sam sanjao. Prvi put sam ga gledao u predstavi Dejana Mijača. Još uvek mi prolazi njegova virtuoznost.

Kasnije smo igrali i u Šekspirovoj tragediji, a kasnije i u seriji "Moj rođak sa sela". Sećam se kako je tražio da nosi belu košulju i bakingarove sa kojima nije bio zadovoljan naredne dve godine. Ja sam mu prišao i rekao da on meni igra ujaka koga ja najviše volim, a mene je teško voleti.

Prišao je i zagrlio me po kosi, a od tada pa do danas je bio moj ujak. Bio je komplikovano divan. Zvao sam ga Tasos sa Rodosa. Bio je moj prijatelj i ja sam bio njegov. Nedostaješ mi Taso i tek ćeš mi nedostajati - ovim rečima od njega se oprostio Vojin Ćetković .

Drugi su otimali prostor i uloge koje su anđeli slali tebi

- Hvala ti što si toliko puta povređen i ranjen, a što si znao da praštaš sve ujede za dušu. Drugi su, brate moj, spavali pod tvojim krovovima dok si se ti beskućio.

Drugi su otimali prostor i uloge koje su anđeli slali tebi. Talenat je uvek sam, osrednjost i mediokriteti traže grupu. Kurjaci su samotnjaci, hijene ujedaju u čoporu.

Marija Mladjen/ATAImages
 

Nek ti Bog da rajsko naselje, zaslužio si ga. Neka ti zaceli ožiljke na srcu i duši koje nosiš. Praštaj moj odani, dragoceni, plemeniti prijatelju i spavaj i odmori se, brate moj, s mirom – poručio je Siniša Kovačević.

Tanasije Uzunović odigrao je više važnih uloga u televizijskim dramama i fimovima koji su u dužim inseretima bili prikazivani na velikom bimu u Narodnom pozorištu: „Koraci kroz maglu“, „Jad“, „Devojački most“, „Trener“, „Čovek koga treba ubiti“, „Šta je s tobom Nina?“, „Lager Niš“, „Atoski vrtovi“, „Kosovski boj“, „Sabirni centar“, a u kolažu su predstavljeni i snimljeni odlomci iz mnogobrojnih predstava.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike