Tanasije Uzunović: Odlazak velikog barda srpskog glumišta

10.03.2023

13:19

0

Autor: Dejan Ćirić

Glumac je umro u 81. godini života

Tanasije Uzunović: Odlazak velikog barda srpskog glumišta
Tanasije Uzunović - Copyright ATAImages/Stefan Tomašević

Poznati glumac Tanasije Uzunović preminuo je danas.

Tanasije Uzunović je rođen u Nišu 25. septembra 1942. godine. Pozorišnu akademiju je završio u klasi profesorke Ljiljane Krstić. Osim u pozorištu, igrao je u preko 50 filmova i TV drama. Najpoznatiji je po ulozi Rajka Maleševića iz televizijske serije „Moj rođak sa sela“.

Igrao na beogradskim, novosadskim i niškim pozorišnim scenama. Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postao je 1967. godine. Od 16. januara 2002. godine bio je u stalnom angažmanu u Narodnom pozorištu u Beogradu. Penzionisan je 25. septembra 2005. godine.

Ženio se tri puta i ima ćerku Sofiju.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Ugledna porodica i problemi zbog porekla

Uzunović potiče iz ugledne porodice koja poreklo vodi još od Uzun Stojana koji je vojevao sa Karađorđem. Tanasije je dobio ime po pradedi koji je bio pokretač srpsko-turskog rata u vreme kralja Milana. On je unuk brata Nikole Uzunovića, srpskog političara koji je dva puta bio predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije. Njegova porodica je bila na udaru komunističkih vlasti, što se u velikoj meri odrazilo na njegov život i verovanja. Pasoš je uspeo da dobije tek u 32. godini života.

ATAImages/Antonio Ahel
 

Velike uloge u filmovima i TV serijama

Ostvario je više zapaženih uloga u TV-dramama i fimovima: "Koraci kroz maglu", "Jad", "Devojački most", "Trener", "Čovek koga treba ubiti", "Šta je s tobom Nina?", "Lager Niš", "Atoski vrtovi", "Kosovski boj", "Sabirni centar"...

Igrao je, pored Vinsenta Pereza, u filmu "Skandal u rimskoj banci".

Tumačio je uloge u brojnim TV serijama - "Gorki plodovi", "Moj rođak sa sela", "Miris kiše na Balkanu", "Poslednja audijencija", "Tragom Karađorđa", "Aleksa Šantić", "Povratak otpisanih...

Dobitnik je više nagrada, među kojima se posebno izdvajaju Oktobarska i  Sterijina nagrada, Pečat Narodnog pozorišta, koji se po odluci upravnika, dodeljuje povodom posebnog doprinosa životu i radu Narodnog pozorišta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike