Šta su skrivale kutije za slajdove kupljene na Kalenić pijaci? Tajna „Crnog sunca“ (FOTO)

26.02.2023

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Stotine kolor snimaka sadrže vizure kretanja nepoznate porodice kroz eksterijere i ambijente Zapadne Afrike

Šta su skrivale kutije za slajdove kupljene na Kalenić pijaci? Tajna „Crnog sunca“ (FOTO)
Izložba "Crno sunce" - Copyright Promo/Marija Ćalić

U Likovnoj galeriji Kolarčeve zadužbine u utorak, 28. februara u 19 časova, biće otvorena izložba "Crno sunce" Marije Ćalić.

Dela nastala za celinu „Crno sunce“ podstaknuta su pronalaskom obimne fotografske građe raspoređene u kutije za slajdove kupljene na beogradskoj Kalenić pijaci. Stotine kolor snimaka sadrže vizure kretanja nepoznate porodice kroz eksterijere i ambijente Zapadne Afrike, pretpostavlja se 1968 -1969. godine.

Promo/Marija Ćalić
 

Po svoj prilici, radi se o porodici lekara iz bivše Jugoslavije, u misiji zdravstvenih službi u Akri, ali i njihovom proputovanju kroz predele i gradove država Togo, Niger i Benin, uz jezero Volta, uz obale okeana i putevima koji vode ka džungli.

Vlasnik evidencije nečijih života

- Manjak saznanja o tim privatnim nalazima odvodi me ka pretpostavci geografije snimljenih mesta, ličnostima i njihovim doživljajima. Ujedno se postavlja pitanje i nameće mogućnost korišćenja fotografije kao sredstva za oblikovanje naknadne, imaginarne, domišljene realnosti.

Fragmenti i zapisi koje one nose ukazuju mi da sam slučajno postala vlasnik evidencije nečijih života; nalikujem posmatraču po muzejima koji pažljivo razgleda ostatke bivših civilizacija u naporu da razume iščezli svet. Ponekad se ti dokazi u obliku normi i zakona uočljivi na fotografijama otimaju i posustaju pred konceptom poetične istine: ona se javlja kao neophodna za unutarnje buđenje bez namere da se usaglasi sa činjenicama vidljivim na snimcima - nepobitnim dokazima prošlog vremena - ističe Marija Ćalić i dodaje:

Promo/Marija Ćalić
 

- Kroz ovakav susret povezuje se realnost koja se nekad odvijala, sa slojevima mogućeg, zamišljanog i drugačijeg života koje nam uvodi podsvest, jer poredak lične istorije ne rasvetljava sve slojeve stvarnosti, niti je moguće složiti se oko jedinstvenog doživljaja mesta i zbivanja u njemu.

Metafora melanholije

Nastaju nove slike u interakciji sa sadašnjim vremenom, složenijih prostora i odnosa.

„Crno sunce“, metafora rezignacije, melanholije i zatamnjenja ukazuje na hiljade puteva koji nam se otvaraju, dok samo jednim prolazimo. Nemogućnost da se sagleda i rasvetli ukupno iskustvo sveta u najvećoj meri sadržano je baš u istoriji afričkog prostora. Dubine duševnih slojeva odgovaraju crnom kontinentu nesagledivih tajni - zaključuje autorka.

Izložba će biti otvorena do 18. marta radnim danima od 10 do 20, a subotom od 10 do 16 časova.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike