Ko je ubio Miloša Obrenovića? Nova serija „Vetrovi zla“ probudiće duhove 19. veka

21.02.2023

12:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Glavni junak je Jevrem Utvić, egocentrik i razvratnik koji dobija zadatak da povede istragu i otkrije ubicu

Ko je ubio Miloša Obrenovića? Nova serija „Vetrovi zla“ probudiće duhove 19. veka
MilosObrenovic_1848 - Copyright Wikipedia

„U vrelini topčiderske noći, neko je svirepo presudio Milošu Obrenoviću, srpskom knezu i oslobodiocu. Vlast, ali i njegova porodica želi da zataška ubistvo i saopštava narodu da je knez umro prirodnom smrću. Ipak, njegov naslednik, knez Mihailo reši da povede istragu i angažuje Jevrema Utvića, inteligentnog egocentrika i razvratnika, koga proganjaju demoni prošlosti.“

Ovo je kratak opis knjige Branislava Jankovića „Vetrovi zla“ na osnovu koje se uveliko sprema serijal od 12 epizoda. Reč je o seriji koja će nas vratiti u 19. vek, kada smo bili deo Evrope, kaže Janković koji će biti i scenarista ovog epskog dela.

Promo/Laguna
 

Raspop i svojevrsni detektiv

- „Vetrovi zla“ je priča o Jevremu Utviću, raspopu i istražitelju, svojevrsnom detektivu 19. veka. U zadatak dobija da otkrije ubicu Miloša Obrenovića. To je i priča o Srbiji u devetnaestom veku, o političkim prilikama, o Obrenovićima i njihovim ženama koje su i te kako uticale da Srbija dobije evropsko lice - ističe Janković.

Ideju da ovaj roman pretoči u seriju dobila je makedonska produkcijska kuća „Dragon production and robotics“. Njen direktor Davor Krstevski veliki je poznavalac balkanske istorije i ljubitelj književnosti. Tako je i došlo do saradnje.

Promo/Nevena Veljković
 

Velika glumačka imena

Janković uveliko radi na pisanju scenarija, dok iz „Dragon productions-a“ kažu da su počeli pregovori sa rediteljima i glumcima. Nezvanično se pominju velika imena srpskog glumišta, ali iz ove produkcijske kuće još uvek ne žele da otkriju o kome je reč. Napominju da će tokom marta objaviti listu glumaca. U planu je da snimanje počne tokom maja meseca.

Scenario se neće bitno razlikovati od knjige, pa će ljubitelji Jevrema Utvića konačno videti svog junaka u pravom izdanju. Inače, knjiga „Vetrovi zla“ važi za jedan od najboljih romana Branislava Jankovića, koji je čitalačkoj publici poznat i po romanima „O vukovima i senkama“, „Peta žica“ i „Suze Svetog Nikole“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike