Čačak dobija Muzej poezije: Biće izložene knjige, artefakti i rukopis jednog nobelovca!

17.02.2023

14:30

0

Biće smešten u Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis" i podrazumevaće jednu potpuno novu celinu u ovoj ustanovi kulture

Čačak dobija Muzej poezije: Biće izložene knjige, artefakti i rukopis jednog nobelovca!
Vladislav Petković Dis - Copyright Wikipedia

Nacionalna prestonica kulture u 2023. godine je grad Čačak, a jedan od programa u okviru ove manifestacije biće i otvaranje Muzeja poezije koje je planirano za 26. maj u okviru "Disovog proleća".

Muzej poezije biće smešten u Gradskoj biblioteci "Vladislav Petković Dis" i podrazumevaće jednu potpuno novu celinu u ovoj ustanovi kulture.

- Na policama Muzeja biće izložene knjige, artefakti, brojni rukopisi. Ovo je ideja koja nas sve okuplja oko poezije. U izradi je aplikacija ovog muzeja, a na otvaranje će biti pozvani svi živi laureati "Disovog proleća" da prisustvuju to značajnom događaju - rekla je Marija Radulović zamenica direktora Gradske biblioteke u Čačku.

RINA
 

Handkeov prevod čuvene Disove pesme

U zbirci Muzeja poezije naći će se i rukopis Disove pesme “Možda spava“ u prevodu na nemački nobelovca Petera Handkea, koji je pre 10 godina bio gost "Disovog proleća" i dobitnik je specijalne plakete.

- Jedan od osnovnih ciljeva osnivanja i otvaranja Muzeja poezije u Čačku jeste da se pisana reč i poezija što više približe mlađim generacijama - zaključila je Radulović.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike