Božanska lepota Milutinove zadužbine: Jedinstvena izložba o manastiru Gračanica

30.01.2023

15:01

0

Autor: Dejan Ćirić

Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija

Božanska lepota Milutinove zadužbine: Jedinstvena izložba o manastiru Gračanica
Gračanica - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Izložba pod nazivom "Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama" autora Marka Markovića, biće svečano otvorena večeras u Galeriji Doma kulture Gračanica, a postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. 

24sedam/Nenad Vujanović
 

Materijali su prikupljeni u Državnom arhivu Srbije, Arhivu Jugoslavije, Istorijskom muzeju Srbije, Narodnom i Etnografskom muzeju u Beogradu, kao i Narodnoj biblioteci Srbije, a dobijeni su i od kolekcionara sa prostora Kosova i Metohije, saopštili su organizatori.

Povratak nakon 22 godine izgnanstva

U predgovoru kataloga, autor izložbe i direktor Arhiva KiM - Marko Marković, piše da se još jedna ustanova kulture od nacionalnog značaja, Arhiv Kosova i Metohije vratila u svoj zavičaj, nadomak Prištine, nakon 22 godine izgnanstva.

24sedam/Nenad Vujanović
 

"Svesni smo da ukoliko ostanemo bez pisanih svedočanstava, biće sve teže očuvati vekovnu nit našeg naroda i njegove kulturne riznice. Uprkos trajnim ožiljcima koje je donelo izgnanstvo, povratak ustanove iznova je raširio jedra elana i entuzijazma, te Arhiv nastoji da vrati svoj nekadašnji renome i sebe učini vidljivim i prepoznatljivim na prostoru KiM", navodi se u katalogu izložbe.

Marković ističe da je temu izložbe nametnuo veliki jubilej koji je prošle godine proslavio manastir Gračanica - 700 godina postojanja.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Neiscrpna inspiracija umetnicima i pesnicima

"Od kada je sazidan predanošću neimara i darovitošću ktitora, predstavljao je neiscrpnu inspiraciju umetnicima i pesnicima. Oni su, veoma nadahnuti božanskom lepotom Milutinove zadužbine, četkicom oslikavali najbolje radove a perom ispisali najlepše stihove", navodi Marković u predgovoru.

24sedam/Nenad Vujanović
 

Pokrovitelji izložbe su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Grad Priština, a Arhiv Kosova i Metohije u cilju očuvanja istorijske i kulturne baštine na KiM, pokrenuo je niz aktivnosti kao prikupljanje, čuvanje i sistematizaciju građe na prostoru svog delovanja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike