Šta Festival igre tera iz Beograda? Aja Jung otkriva poražavajuće detalje

06.02.2023

13:30

0

Autor: Dejan Ćirić

„Prestonica nema više nijednu scenu koja po svojim gabaritima, atmosferi i otvorenosti može biti festivalska“, ističe umetnička direktorka BFI

Šta Festival igre tera iz Beograda? Aja Jung otkriva poražavajuće detalje
Copyright ATAImages/ Mateja Stanisavljević Tanjug/Jadranka Ilić Promo/Beogradski festival igre

Umetnička direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung govorila je o jubilarnom 20. Beogradskom festivalu igre koji će trajati od 17. marta do 13. aprila.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Neobičan uvod

Jungova je rekla da će festival imati neobični uvod 8. marta iskorakom u budućnost - prvom VR predstavom "Pariski bal" koreografkinje Blanke Li, koja je imala premijeru 2021. godine na Filmskom festivalu u Veneciji.

Predstava sadrži mnogo igre, a spaja dizajn, arhitekturu, nove tehnologije i modu. Jungova smatra da je važno da budu "prvi festival igre koji će predstaviti jedan ovakav spektakl".

Promo/Beogradski festival igre
 

Prema njenim rečima, klasično otvaranje festivala je 17. marta u Madlenianumu sa holandskom trupom Introdans, koju beogradska publika pamti iz Sava Centra, a sada su tri koreografa radila komade na muziku Johana Sebastijana Baha.

- Od osnivanja festivala 2004. godine trudili smo se da predstave ne upadnu u jedan kalup, da ne budu slični autori i jedan ukus. Najveća zamka je kad selektor zadovoljava svoj ukus. Zaista smo pokušali da svako nađe nešto za sebe - navela je Aja Jung.

Promo/Dejan Milićević
 

Još hrabriji iskorak

Ovim izdanjem Beogradski festival igre je hteo da pokaže još hrabriji iskorak u različite forme umetničke igre i nisu smeli da propuste dolazak zvezde flamenka Izraela Galvana, 1. i 2. aprila.

 - Galvan dolazi posle mnogo godina. Nisam želela da imam flamenko na ovom festvalu, nisam smatrala da je to nešto što nam pripada. Ali, sa druge strane, ne smemo ovakvog umetnika da ispustimo - istakla je Jungova.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

Osvrćući se dve decenije unazad, ona primećuje da je "najveći uspeh trajanje", pošto je festival "prošao neka turblentna vremena, promene, uvek neke nove izazove".

- Neki standardi su nesigurnost kad su finansije u pitanju. Kasno apliciranje i odgovori institucija u odnosu na program. Naš festival će se završiti u aprilu, a još nećemo imati informaciju sa koliko sredstava raspolažemo.

Promo/Dejan Milićević
 

Tužna konstanta

Prema njenim rečima, "to je tužna konstanta i nešto što dosta utiče na čitavu našu scenu, na planiranje i sistem koji mora da se menja“.

- Zaista nas muči poslednjih godina i tera iz Beograda nedostatak prostora. Prestonica nema više nijednu scenu koja po svojim gabaritima, atmosferi i otvorenosti može biti festivalska - zaključuje Aja Jung i dodaje:

- Scena mora imati dubinu, širinu, rasvetu i druga neophodna svojstva u tehničkom smislu, pošto je "igra najzahtevnija forma za izvođenje“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike