Stiven Spilberg i Kristen Stjuart zvezde Berlinala: U takmičarskom programu i koprodukcija iz Srbije

25.01.2023

15:00

0

Čuveni reditelj dobiće nagradu za životno delo

Stiven Spilberg i Kristen Stjuart zvezde Berlinala: U takmičarskom programu i koprodukcija iz Srbije
Stiven Spilberg, Kristen Stjuart i nagrada Zlatni medved - Copyright Profimedia

Berlinale će otvoriti svetska premijera romantične komedije "She Came To Me" Rebeke Miler sa Piterom Dinklidžom i En Hatavej u glavnim ulogama.

Na čelu žirija ovog puta je Kristen Stjuart, a Stiven Spilberg dobiće "Zlatnog medveda" za životno delo, dok će njegov film "Fabelmanovi" zatvoriti festival.

Profimedia
Stiven Spilberg

Koprodukcija Nemačke, Francuske, Grčke i Srbije

Na Berlinalu koje će se održati od 16. do 26. februara, u trci za Zlatnog medveda, između ostalih je i film "Muzika" (Music) Anđele Šanelek u koprodukciji Nemačke, Francuske, Grčke i Srbije.

Međunarodni filmski festival u Berlinu, prva velika smotra kinematografije u Evropi ove godine, najavila je svoj takmičarski program, u okviru kog se nalazi i jedan film u koprodukciji Srbije.

Reč je o filmu, delimično zasnovanom na mitu o Edipu, koji govori o usvojenom dečaku Jonu koji nikada nije upoznao svoje prave roditelje. U odraslom dobu on upoznaje Iro, čuvarku zatvora u kom odlužuje kaznu nakon tragične nesreće u kojoj je nehotice ubio svog oca.  

Godinama kasnije, uprkos tome što postepeno slepi, Jon oseća da živi život ispunjenije nego ikada.

Profimedia
Kristen Stjuart

"Prošli životi" sa Sandensa na Berlinale

Na festivalu publika će videti "Prošle živote" Selin Strong, koji je premijerno predstavljen na Sandens festivalu, animirani film "Suzume" Makota Šinkaija, kao i triler "Manodrome" južnoafričkog reditelja Džona Trengouva, čiji je film "Rana" otvorio festival 2017.

Biće prikazan i dugoočekivani film "Ingeborg Bachmann – Journey into the Desert" Margaret Fon Trote sa Viki Krips u ulozi austrijske pesnikinje i glumice Ingeborg Bahman.

To je prvi film čuvene nemačke rediteljke koji će se naći u takmičarskoj selekciji Berlinala, još od ostvarenja "Heller Wahn" iz 1983.

Profimedia
Zlatni medved

Francusko-iranska rediteljka Emili Atef vraća se na Berlinale sa tinejdžerskom ljubavnom pričom "Someday We’ll Tell Each Other Everything", a redovni gost Berlina Kristijan Petzold takođe predstavlja film "Afire".

Kompletna program i filmove koji se takmiče ove godine na Berlinalu možete pogledati ovde.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Euronews.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike